Mivel nem fogadta meg az ukrán államfő a tanácsait, ismét éhségsztrájkba kezd a leszerelt pilótanő.

Nagyezsda Szavcsenko kedden Kijevben sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ismét éhségsztrájkba kezd. Azt akarja elérni, hogy a Donyec-medencében foglyul ejtett ukrán katonákat szabadon engedjék.

Szavcsenko közölte, azért döntött a drasztikus lépés mellett, mert nem hallgatott rá Petro Porosenko. Az államfőnek azt tanácsolta, a hadifoglyok cseréjét úgy lehet elindítani, hogy először Kijev enged szabadon fogságba esett szakadárokat, mire a másik oldal is hasonlóképpen cselekszik majd.

Porosenko ezt a felvetést nem tartotta elfogadhatónak, mint a hadseregből leszerelt pilótanő fogalmazott: azért nem, mert nem az elnök gyereki ülnek börtönökben. Szavcsenko eltökélt, addig akarja folytatni az éhezést, amíg nem kezdődik meg a fogolycsere.

A volt pilótanő két évnyi orosz fogságból két hónappal ezelőtt tért haza Ukrajnába. Az oroszok gyilkosságért 22 évre ítélték, ám hosszas egyeztetés után Moszkva beleegyezett abba, hogy kicseréljék két orosz fogolyra.

Az oroszországi börtönévek alatt Szavcsenko többször éhségsztrájkkal fejezte ki tiltakozást. Hazatérése után a parlament tagjának választották.