Bővítették és teljesesen felújították Budapest XII. kerületében a Hild-villát, ahol januártól a Művészeti Akadémia egyik intézete működik.

Átadták a Budakeszi úton álló megújult Hild-villát, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének új otthonát – írja a magyarepitok.hu.

Az MMA 2012-ben kapta meg a magyar államtól a Hild-villa tulajdonjogát ezzel a céllal.

Kokas László vezető tervező beszámolója szerint a műemléki hatóságokkal történt egyeztetések után 2014-ben indulhatott meg a bővítéssel és parkrekonstrukcióval járó beruházás. A munkálatok során kiderült, hogy a villának nincsenek alapjai, így utólagos aláalapozásra és injektált szigetelésre volt szükség.

Az épület csekély mértékben bővült is, oly módon, hogy a villa hátsó oldalának kivágott falát hátrább tolták, és egy új szárnnyal kötötték össze az épületet.

Székely-Gyökössy Szabolcs projektvezető elmondta, hogy a villa rekonstrukcióját és bővítését, az ingatlanon álló svájci lak újjáépítését, valamint teljes körű kertrekonstrukciót magába foglaló projekt költségkerete 823 millió forint volt. A munkát a LAKI Épületszobrász Zrt. végezte el.

A megújult Hild-villa kutatószobáival, könyvtárával és egyéb tereivel januártól már a kutatókat és az intézet programjait szolgálja.

Fotó: MTI