A szlovák Állami Gyógyszer-felügyeleti Intézet alig hét nap alatt számos gyógyszer kivitelét megtiltotta, melyek újraexportálása jelentősen megnőtt az új szabályozás bevezetése előtt. Az export az EU országaiba irányult volna.

A forgalmazók számos gyógyszer, főként diabetikusok által használt inzulin kivitelétől estek el – írja a hirek.sk.

Újfent betiltották az Infanrix hexa vakcina vagy a tromboembolikus panaszok gyógyítására alkalmas gyógyszer exportját is. Tilos két, véralvadást gátló szer kivitele, s hasonlóképpen tiltólistára került a hiperkinetikus zavarok gyógyítására alkalmas gyógyszer, vagy a skizofréniát orvosló két szer.

Az Állami Gyógyszer-felügyeleti Intézet (ŠÚKL) nem engedélyezte a kemoterápia után megnövekedett fehér vérsejtek gyógykezelésére szolgáló rákellenes gyógyszerek kivitelét. Ugyancsak betiltotta a HIV vagy a B típusú hepatitisz megbetegedésekben szenvedő betegek számára fontos gyógyszer exportját is.

A jövőre életbe lépő jogszabály-módosítás következtében megnőtt egyes gyógyszerek újraexportálása. A forgalmazó cégek a módosítás után az egészségbiztosítók által megtérített gyógyszereket nem szállíthatják külföldre, ezt csak a gyógyszer gyártója, illetőleg a gyógyszert bejegyző cég teheti.