Visszalépett beruházási szándékától a Párkányba hulladékégetőt tervező HC Logistik társaság – jelentette be a beruházást ellenző petíciós bizottság nevében Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártja régiófejlesztési alelnöke.

A vállalat a környezetvédelmi minisztériumhoz benyújtott beruházási szándékát visszavonta, ezért a tárca az engedélyezési eljárást megszüntette – írja a hirek.sk.

„A Párkány város területén eltervezett hulladékégető beruházója, a HC Logistik társaság az állami hatósághoz, a SzK Környezetvédelmi Minisztériumához benyújtott beruházási szándékát 2017. április 4-én keltezett levelében visszavonta. Az állami hatóság határozatot hozott az eljárás megszüntetéséről” – írta Farkas Iván a közösségi oldalán.

„Győzött tehát a józan ész! Köszönet a polgároknak, akik helytálltak, akik aláírásaikkal ellenezték a beruházás megvalósítását. Köszönet az aktivistáknak, akik éjt nappallá téve gyűjtötték a tiltakozó aláírásokat. És köszönet Párkány Város Önkormányzatában helyet foglaló önkormányzati képviselőknek, akik sikerrel küzdöttek meg azokkal szemben, akik nyíltan vagy burkolva támogatták a beruházás megvalósítását. Köszönet továbbá Esztergom Város Önkormányzatának, valamint a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzatnak, akik aktív és fontos lépéseket tettek alapvető érdekük, érdekünk megvédéséért” – írta az MKP régiófejlesztési alelnöke.

Február közepén került nyilvánosságra, hogy évente húszezer tonna autógumit és műanyagterméket feldolgozó hulladékégetőt terveznek az egykori párkányi papírgyár területére. A létesítmény 140 oldalas szlovák nyelvű dokumentumát csak Párkány honlapján és a városháza hirdetőtábláján tették közzé.   

A beruházás ellen széleskörű tiltakozás bontakozott ki. A párkányi képviselő-testület nem hivatalos úton, Esztergomból értesült a beruházásról. Néhány nap múlva rendkívüli testületi ülésen egyhangúan leszavazták a hulladék-feldolgozót támogató polgármestert és elutasították az üzem telepítését.