Tanulnak a hibáikból, rengeteget dolgoznak. Tudják, hogy egy jó ötlet önmagában nem elég a sikerhez. Tudatosan építik a kapcsolataikat. A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének több tagja is beszélt eredményeiről a KamaraOnline-nak.

Rétfalvi-Kurucz Alexandra, a Fivosz Gasztro Bizottságának elnöke:

Magyarország abban sem Amerika, hogy nálunk az első kudarc után azt gondolja a vállalkozó, hogy összedőlt a világ, nem hisz abban, hogy meg lehet teremteni az esélyt a második próbálkozásra. A kitartás fontos, de a piacot figyelve tisztában kell lennünk azzal, hogy lehet olyan helyzet, amikor a piac nem fogadott el minket, s minden további hónap csak a pénzünket viszi el. Egy új vállalkozás elindítása után fél évvel mindenképp mérleget kell vonni.

Oszlánczi Réka, a Creppy PalacsintaHáz tulajdonosa:

Barack Obama elnök és az Amerikai Egyesült Államok kormányzatának kezdeményezésére 2016-ban első alkalommal szerveztek olyan programot, amely az amerikai és európai innovatív vállalkozókat kívánja összekötni. „Büszke vagyok, hogy Magyarországot én képviselhettem az Egyesült Államokban, mint innovatív, újító, és dinamikus fiatal vállalkozó. Rengeteg inspirációval, újító ötlettel és hatalmas franchise szakmai tapasztalattal tértem haza, hogy a kint szerzett ötletekből dinamikus, közös cél által vezérelt fiatal vállalkozói réteget tudjak inspirálni én is”.

Békési Brigitta, a Beautyrobic alapítója:

Ha valaki biztos benne, hogy élete álma megvalósítható, akkor dolgozzon érte profi módon, kőkeményen. Tanuljon és tanuljon még többet. Ne nézze, hogy napi 12–16 óra melót kell beletenni a bizniszbe, hogy a hét nem öt munkanapból áll, hanem hétből, hogy hihetetlenül sok áldozatot kell hozni – lemondásokkal. (Olykor talán picit sírni is szabad.)

Rajnai Richárd, a Kötéltechnika Kft. ügyvezető-tulajdonosa:

Amikor az elején hárman-négyen voltunk, több idő jutott munka utáni beszélgetésekre, olykor sörözni is elmentünk. Ma ez már nem fér bele, nekem pedig tanulni kell azt is, hogyan legyek egy bővülő csapat főnöke. Ebben a témában jelenleg a Közép-európai Egyetemen közreműködök egy féléves kurzuson. Sok más mellett a hallgatókkal azt is megvitatjuk, hogy ilyen helyzetekben mi lehet a megoldás. A diákoknak ez a tananyag része, én meg azt remélem, hogy jó ötleteket kapok.

Jahromi-Józsa Berta, a Granada Spanyol Nyelviskola alapító-tulajdonosa:

Az iskolai oktatás nagy hibájának tartom, hogy nem beszéltetik a diákot, nincsenek kérdezz-felelek szituációk, helyette megelégednek azzal, hogy tankönyvi szövegeket kell felmondani és szódolgozatokat íratnak. Így se beszélni nem tanulnak meg, és azt sem értik meg, ha hozzájuk fordulnak. A kommunikációt fejlesztő kurzusok a legnépszerűbbek között szerepelnek, hiszen már a féléve tanulónak is lehetősége van anyanyelvi oktatóval társalogni.

Oltványi Zsolt, a Mentes Cukrászüzem alapító-társtulajdonosa:

Azt szoktam mondani a hozzánk érkező cukrászoknak, hogy egy normál cukrászüzemben te vagy 8770. cukrász. A nálunk dolgozó viszont közte lehet annak a 250–300 szakembernek, aki erre a területre specializálódott. Folyamatosan keresünk újakat, egy ember betanulása minimum 2-3 hónap. Vannak gyakornokaink, tartjuk a kapcsolatot a szakiskolákkal.

Szerdahelyi Csaba