Leállt a nagyváradi hőerőmű vadonatúj turbinája, mivel a környéken túl magas a levegőszennyezettség, így a létesítmény gyakorlatilag „eldugult”.

A gázturbina kitisztítása, illetve újraindítása ráadásul nem egyszerű feladat, az ősszel átadott berendezés jótállási ideje ugyanis még mindig érvényes, így kizárólag a kivitelező General Electric szakemberei végezhetik el, akik már megérkeztek Hollandiából Nagyváradra – írja a Krónika.

A turbina vasárnap délelőtt állt le végleg, azóta a régi hőerőgépet, illetve két, forró vízzel működő kazánt használnak, amelyek viszont jóval költségesebbek és környezetszennyezőbbek. A két kazán a hőenergiával párhuzamosan nem termel elektromos áramot, holott az önkormányzat éppen azért ruházott be az új turbinába, mert az mindkettőt előállítja, így elvileg a villamosenergia eladásából fedeznék a hőszolgáltatásból származó forráskiesést.

A javítással párhuzamosan azt is kivizsgálják, hogy mi okozhatta a nagymértékű levegőszennyezést, a mintákat kolozsvári és temesvári laboratóriumokba szállították – nyilatkozta Stănel Necula, a városi hőszolgáltató vállalat menedzsere.

Ilie Bolojan nagyváraid polgármester mindössze annyit mondott az eset kapcsán, hogy egy ilyen berendezés működtetése során felmerülhetnek problémák. A nagyváradi önkormányzatnak az új gázturbina beüzemeltetése volt a környezetszennyezés megfékezése érdekében tett egyik legnagyobb befektetése: 54 millió eurót költöttek a projektre.