Az ágazati szövetség szerint 40-45 százalékos béremelésre lenne szükség az építőiparban ahhoz, hogy ne menjenek el a jó szakmunkások.

– Három-négy év alatt jelentősen, legalább 40-45 százalékkal kellene emelni a béreket az építőiparban – mondta a Magyar Időknek Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Annak érdekében, hogy a jó szakmunkások ne menjenek külföldre vagy éppen jöjjenek onnan haza, arra lenne szükség, hogy a jelenleg átlagosan nettó 150-200 ezer forint helyett 250-300 ezer forintot kapjanak.

A szakmunkásbérekben ugyanakkor óriási szóródás van most is: Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén vagy Nógrád megyében például a jó szakemberek most is csak 100-150 ezer forintot vihetnek haza havonta. – Ezekben a régiókban még nehezebb a munkaerő megtartása, nem véletlen, hogy onnan mennek el a legtöbben – magyarázta az elnök.

Az ÉVOSZ közelmúltbeli felméréséből az derült ki, hogy a kezdő lépések megtörténtek, hiszen a cégek átlagosan hat százalékkal emelték a bruttó béreket 2016 első felében.

A szakszövetség elnöke szerint az egész ágazat nagy átalakulás előtt áll. Hatékonyságban ugyanis nagyot kell javulniuk a vállalkozásoknak, azaz több munkát kell elvégezniük ugyanannyi emberrel, vagy ugyanannyi munkát kell ellátniuk kevesebb munkaerővel.

A közeljövőben számos olyan cég fog eltűnni az ágazatból, amelyek ezeknek a kívánalmaknak képtelenek megfelelni. – A kilencvenes évek elején nagyon sok kényszervállalkozó jelent meg az építőiparban. Ők saját magukat alkalmazták, legfeljebb egy-két betanított munkásuk volt. Mostanra azonban egyre többen öregednek ki, és hagyják abba tevékenységüket – mondta Koji László.