Etiópiában vasárnap szenvedett a felszállás utáni pillanatokban végzetes balesetet az Ethiopian Airlines egyik 737 MAX 8-as típusú gépe, fedélzetén 149 utassal és a személyzettel. Ugyanez a modell zuhant a tengerbe tavaly októberben Indonézia partjainál is.

Ennek ellenére az amerikai szövetségi repülésügyi hatóság (FAA) hétfőn bejelentette, hogy bár módosításokat írt elő a Boeing repülőgépgyártó cégnek az Etiópiában balesetet szenvedett repülőgép típusára, de nem állítja le e gépek repülését. A módosítások a Boeing 737 MAX 8 és a 737 MAX 9 típusú repülőgépeket érintik, ezeknek a repülőgépeknek az ellenőrző rendszerén kell módosításokat végrehajtania a cégnek legkésőbb áprilisig. A Boeingnek frissítenie kell az ilyen típusú repülőgépeket vezető pilótái jelenleg forgalomban lévő kiképző könyveit is. 

Repülési szakemberek szerint igen ritka, hogy egy új repülőgép-modell rövid időn belül kétszer is kudarcot valljon, ezért Indonézia és Kína átmenetileg kivonta a forgalomból a Boeing két új modelljét, és a Cayman Airways karibi légitársaság is bejelentette, hogy ezen típusokból egyelőre egyetlen gép sem szállhat fel.

Hétfőn egyébként a New York-i tőzsdén 13 százalékos eséssel nyitottak a Boeing részvényei. Elemzők szerint utoljára a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után volt ilyen alacsony a Boeing-részvények árfolyama.