Közel két tucat, csecsemőknek szánt játékot vizsgált a fogyasztóvédelem. A termékek több mint fele nem ment át a vizsgán: négyből egy játék pedig a rendeltetésszerű használat során is okozhat fulladást.

Csecsemőknek szánt játékokat, csipogókat, rágókákat és csörgőket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). A csörgők esetében a szervezet az általános követelmények (ütésállóság, kis alkatrészek, hegyes végződések, bizonyos játékok alakja és mérete) betartására volt kiváncsi, valamint ellenőrizték az előírt figyelmeztető feliratok meglétét, melyet a bölcsőhöz, gyermekágyhoz vagy gyermekkocsihoz rögzíthető játékoknál kell feltüntetni a biztonságos használat érdekében.

A folyadékkal töltött hűsítő rágókák esetében tömítettség vizsgálatra került sor, melynél követelmény, hogy a vizsgálatkor nem keletkezhet rés vagy repedés, amelyen a folyadék kiszivároghat. Ezen kívül a folyadékos rágókákon a biztonságos használathoz szükséges figyelmeztető mondat meglétét ellenőrizték a szakemberek. A sípoló játékoknál húzóvizsgálattal ellenőrizték a játékban lévő síp eltávolíthatóságát, illetve azt, hogy a síp nem túl kicsi-e.

Az ütővizsgálaton hat csörgő bukott el. A kockázatértékelés alapján a kifogásolt játékok a fulladásveszély szempontjából súlyos kockázatot jelentenek a csecsemőkre és a kisgyermekekre. A hat csörgőből öt esetében hegyes végződések keletkeztek a vizsgálat során, ami a sérülésveszély szempontjából közepes kockázatot jelent a felhasználókra.

A húzóvizsgálaton két sípoló játék nem ment át. Mindkettő a fulladásveszély szempontjából súlyos kockázatot jelent a kisgyermekekre nézve. A tömítettség vizsgálat hat rágókára terjedt ki. Valamennyi hűtőfolyadékot tartalmazó termék megfelelőnek bizonyult a vizsgálatok során.

Az előírt figyelmeztető mondatok feltüntetésének hiánya, illetve a figyelmeztető korcsoport jelölés nem megfelelő alkalmazása miatt összesen kilenc termékkel volt probléma. A biztonságos használathoz előírt figyelmeztető mondatot öt játéknál (négy kocsi csörgőnél és egy csörgővel kombinált hűtőfolyadékos rágókánál) egyáltalán nem tüntették fel, míg további négy játék esetében a figyelmeztető korcsoport jelölést és a fulladásveszélyre felhívó figyelmeztető mondatot együtt szerepeltették. Ez utóbbi esetben a három év alatti gyermekeket a fulladásveszély miatt kizárva a felhasználók köréből, holott a játékot számukra készítették.

A laborvizsgálatot követő kockázatértékelés alapján a vizsgált játékok közül nyolc a rendeltetésszerű használat során a fulladásveszély szempontjából súlyos kockázatot hordoz. Öt termék a sérülés veszély közepes kockázata miatt jelent veszélyt a gyermekek egészségére. A veszélyes játékok forgalomból történő kivonásáról, illeve a súlyos kockázat miatt e termékek visszahívásáról a területileg illetékes kormányhivatalok intézkednek.

A vizsgálaton elbukó játékok listáját megtalálja ITT, míg a biztonsággal használható termékek listája ITT található.