Mintegy másfél milliárd forint áfát csalt el az a Szegedről irányított banda, amely a környező országokból hozott be cukrot, étolajat és különféle húskészítményeket úgy, hogy azok után nem fizette meg a forgalmi adó.

Egy szegedi könyvelőnő és férje irányította azt a bűnbandát, amelynek tagjai mintegy másfél milliárd forint áfahiányt okoztak a költségvetésnek. Több cég nevében főként étolajat, cukrot és húsipari termékeket importáltak Csehországból, Szlovákiából és Romániából, majd több magyar strómancégen keresztül kis- és nagykereskedőknek, élelmiszeripari feldolgozó cégeknek és multiknak értékesítették.

A Kunhegyesre és Szegedre bejegyzett vállalkozások a nettó áron (áfa nélkül) beszerzett import árut itthon már áfával növelt áron adták tovább. Könyvelésükben a vásárlást belföldi beszerzésnek tűntették fel, az értékesítésből származó bevétel után pedig nem fizettek adót. A csaláshoz fiktív számlákat is felhasználtak. A bűncselekmények elkövetéséből származó pénz egy részét úgy próbálták meg tisztára mosni, hogy Cipruson alapított offshore cég bankszámlájára utalták át.

A korábbi akció során, az okozott kár enyhítése érdekében a pénzügyi nyomozók bankszámlákat zároltak és négy kamion árut lefoglaltak. Az előzetes letartóztatásban lévő házaspárnak üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás, pénzmosás, közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt kell felelni. A pénzügyi nyomozók az ügyben további négy szerb-magyar állampolgárt hallgattak ki gyanúsítottként, két személy ellen pedig körözést rendeltek el.