Az 1900-as évek elején jelentek meg az első porszívók, ezek némelyike azonban még akár 50 kilót is nyomott. Napjainkra eljutottunk a távolról is irányítható okosporszívókig.

A házimunkát megkönnyítő berendezések a múlt század közepén kezdtek terjedni, ezzel egy időben a modern porszívózás forradalmasította a tisztítási folyamatot. A porszívók kisebbek, erősebbek, sok esetben automatizáltak lettek.

Napjainkban négyféle alap porszívótípust különböztetünk meg: a dobozost, az álló-, a kézi-, valamint a robotporszívót. Ez utóbbi típus már a porszívózás jövőjébe enged bepillantást.

A készülékek technológiája a mai napig folyamatosan fejlődik és halad előre, azonban a fő működési elv minden porszívóban azonos.

A 32 éve a piacon tevékenykedő Samsung nemrégiben mutatott be olyan robotporszívótt, amely nem csupán önállóan feltérképezi és kitakarítja a lakást, de Wi-Fi-képes is. Az új modell egy előre telepíthető alkalmazás segítségével már távolról is bármikor elindítható vagy leállítható, így hamarosan a rohamosan növekvő IoT-ökoszisztéma és az okos otthonok elengedhetetlen kelléke lesz – tájékoztatott a dél-koreai társaság.