Az Egyesült Államok közép-kelet-európai fokozott fegyverkezése miatt Oroszország felkészül a válaszlépésekre – közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium egyik vezetője.

Mivel Washington, a kiszivárgott hírek szerint 2017-ben négyszeresére növeli Európában a hadi kiadásait, Oroszország készen áll, hogy védelme érdekében megtegye a válaszlépéseket – mondta Moszkvában Andrej Kelin.

A külügyminisztérium európai ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője szerint nem egyszerű választási kampányfogás az amerikai terv, hanem tudatos készülődés Oroszország sarokba szorítására, amit nem fognak engedni.

A The New York Times írt arról, hogy Barack Obama a közép-kelet-európai amerikai haditechnika fejlesztését tervezi. 2017-ben 3,4 milliárd dollárt költenének főleg páncélosok telepítésére, de más fegyverzeteket is Európába irányítanának, java részt Oroszországhoz közeli területekre. Ez az összeg négyszer nagyobb Washington idei európai hadi kiadásainál.

Az orosz sajtó azt is megjegyezte: Lengyelország egyelőre nem tett le azokról a tervekről, hogy országába nukleáris fegyverzetet telepítsen – Washington ösztönzésére, a NATO keretein belül. Moszkva ezeket a lépéseket ugyancsak saját biztonságának veszélyeztetéseként értékeli.