Magyarországra is érkezett abból a török kekszből, amelyben mogyoró is van, de ezt a termék csomagolásán nem tüntették fel.

Nem jelölt földimogyoró összetevőt tartalmazó édes keksz szállítmány került forgalomba két tagállamban, köztük Magyarországon is. Az édesség Törökországból érkezett. A riasztásról a RASFF-on (az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén) keresztül, szlovák bejelentés alapján értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A nem jelölt földimogyoró összetevőt tartalmazó édes keksz fogyasztása a földimogyoró allergiában szenvedők esetében panaszt okozhat. Mindezekre tekintettel a hatóság javasolja, hogy az összetevőre érzékenyek ne fogyasszák el az ANI Petit Beurre Biscuits nevű terméket, amelynek minőségmegőrzési ideje 2017 június 11. A Nébih megtette a szükséges lépéseket a még készleten lévő termékek forgalomból történő kivonására.

Az élelmiszer allergének közül a földimogyoró képes a legsúlyosabb allergiás reakció kiváltására. A tünetek a magvak elfogyasztását követően rövid időn belül jelentkeznek, mértékük egyénenként változó lehet. Míg egyeseknél a földimogyoró szervezetbe kerülése enyhébb bőrreakciókat, hányingert, hányást, hasmenést vált ki, súlyosabb esetekben akár nehézlégzés is felléphet. Egyes extrém esetekben anafilaxiás-sokk is kialakulhat.

A földimogyoró az arra allergiásoknál már rendkívül kis mennyiségben, akár nyomokban is képes a súlyosabb tüneteket kiváltani. Fogyasztásakor a diófélékre (dió, mogyoró, mandula, brazil dió) allergiások is tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket a keresztallergia miatt. A hatályos jogszabályok értelmében, a vásárlók biztonsága érdekében az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat fel kell tüntetni az élelmiszereken.