Csaknem 250 vállalkozásról állapította meg a Makronóm Intézet ezer magyar tulajdonú, többségében ipari kis- és középvállalkozás (kkv) bevonásával készített átfogó vállalati kutatása, hogy esélye van regionális multicéggé válni az évtized végéig.

A kutatásba bevont ipari vállalkozásokat egyebek mellett az árbevételük, az export tevékenységük, valamint bérezésük alapján értékelték a kutatók.

Megállapították, hogy a legsikeresebb magyar ipari cégek hatszor nagyobb mértékben fektetnek új technológiákba és know-how-ba, illetve képzésekbe, mint az átlag. Rendszeresen és nagy mértékben exportálnak: 72 százalékuk rendszeresen exportál, egyharmaduknál exportból származik az árbevétel nagyobb része.

Ugyancsak közös jellemzőjük volt a legjobbaknak, hogy mind az innovációs mind export területen képzett munkavállalókat alkalmaznak, illetve az országos átlagnál 70 százalékkal magasabb bért fizetnek.

Ezen felül arra is rámutattak, hogy a külső segítséggel, így az állami támogatásokkal, hitelekkel, egyetemi együttműködési lehetőségekkel, képzésekkel, exporttanácsadással és hasonló lehetőségekkel élni tudó vállalkozások emelkednek ki az átlagos kkv-k köréből.

(Forrás: MTI)