Magyarország ma már számos iparágban nemcsak követője, hanem alakítója az innovációnak és a fejlődésnek – jelentette ki Varga Mihály az Óbudai Egyetem Jövőipari Tudományos és Innovációs Park bejelentésén Zsámbékon.

A pénzügyminiszter kiemelte: a kormány célja, hogy az egyetemek és a gazdaság együttműködése tovább erősödjön, ezért minden korábbinál nagyobb, összesen 2700 milliárd forintos fejlesztést indítanak a felsőoktatásban a következő években.

Magyarország tavaly a GDP csaknem 1,2 százalékát fordította az egyetemekre, idén ez az arány elérheti az 1,7%-ot, szemben a 0,8 százalékos uniós átlaggal – ismertette Varga Mihály kiemelve, hogy a növekvő forrásokkal erősítik a gazdaság és a felsőoktatás együttműködést, amely több innovációt, kutatás-fejlesztést, magasabb hozzáadott értékű munkahelyeket és erősödő gazdaságot eredményez.

A tárcavezető hangsúlyozta: az országot behálózó Science Park Program keretében az Óbudai Egyetem három olyan fejlesztést valósít meg, amelyek Székesfehérvárt, Kaposvárt és Zsámbékot az ország jövőipari fejlődésének központjává teszik. Székesfehérváron mechatronikai, Kaposváron okos- és hadi ipari fejlesztések, míg Zsámbékon a kiberbiztonság, a mesterséges intelligencia, az orvostechnika és a robotika áll majd a kutatások középpontjában.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)