A kormány eltökélt a SZÉP-kártya fenntartásában, a 300 milliárd forintos balatoni fejlesztési forrást áttekintik, és szükség szerint átcsoportosítják az új turisztikai stratégiának, a minőségi turizmusnak megfelelően – tájékoztatott Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.

A vezérigazgató egy siófoki strandon arról beszélt, hogy az új ügynökség elsődleges célja koncentrált fejlesztésekkel a mennyiségi helyett a minőségi turizmus irányába fordítani „a magyar turizmus szekerének rúdját”. A MTÜ feladata, hogy támogassa és segítse annak elérését, hogy a Magyarországra érkező külföldi turisták költése két éven belül megduplázódjék, meghaladva a cseh, és megközelítve az osztrák mutatókat – tette hozzá.

Ma egy külföldi turista Magyarországon átlagosan 2,5 napot tölt, és 288 eurót költ el – jegyezte meg.

Guller Zoltán a balatoni fejlesztési forrásokra vonatkozó kormányhatározatról elmondta: annak idején egy jól összerakott balatoni programot fogadott el a kormány, de célszerű ezt az új turisztikai koncepciónak alárendelve felülvizsgálni, és szükség szerint átalakítani. A kormány augusztus legvégén tárgyalja újra ezt a kérdést – jelezte, és kijelentette: „a Balaton a kormányzat lehetőségeihez mérten meg fogja kapni a szükséges forrásokat”.

A fejlesztési program olyan megoldást nyújt majd a Balaton vízminőségével és infrastruktúrájával, valamint a településfejlesztéssel kapcsolatos problémákra, amely a legteljesebb mértékben figyelembe veszi az itt élők, az itt dolgozók és az idelátogatók érdekeit – szögezte le az MTÜ vezérigazgatója.

Guller Zoltán szólt arról, hogy a SZÉP-kártya évek óta a belföldi turizmus állami ösztönzésének egyik legfontosabb eszköze. A cafeteria rendszerbe tavaly már 91 milliárd forintnyi feltöltés érkezett, amiből 83 milliárd forintot használtak fel a magyar munkavállalók. Idén időarányosan 11 százalékkal magasabb a feltöltési és 16 százalékkal a költési adat.

MTI