Az adókedvezmények összegével már a januári fizetés is több lehet, ennek ellenére mégis több tízezren felejtenek el nyilatkozni róla munkáltatójuknál.

A pénzügyi tárca azt szeretné elérni, hogy az érintettek már januárban nyilatkozzanak az igénybe vehető adókedvezményekről, hiszen a magánszemélyeknek az a legkedvezőbb, ha már az év első hónapjában nyilatkoznak munkáltatójuknál – áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

Ez azért is fontos, mert ha a szülő lekési a január bérszámfejtési, nylatkozat-átadási határidőt, a munkáltató már csak a következő hónaptól tudja figyelembe venni, így a családi kedvezmény hatása a januári nettó bérben nem jelenik meg. AZ adókedvezmény összege így sem vész el, de az összeg legkorábban jövőre, az szja-bevallásban kérhető vissza, amelyhez ráadásul a NAV által készített bevallás sem fogadható el automatikusan, kiegészítés nélkül.

A pénzügyi tárca tájékoztatása szernt az szja-bevallásokban rendszernt 1,1 millió magánszemély veszi igénybe a családi kedvezményt, 2018. januárjában viszont csak 727 ezer magánszemély érvényesítette a kedvezményt, ők adták le időben az adóelőlegről szóló nyilatkozatukat a munkáltatóknak.

A családi kedvezmény egy gyermek után 10 ezer forint, a kétgyerekes családoknak gyermekenként 20 ezer forint, a harmadik gyermektől gyermekenként 33 ezer forint adómegtakarítást jelent. Az első házasokat a kormány a házasságkötést követő 24 hónapon keresztül havi 5000 forinttal támogatja. Idén már havi 7.450 forintos személyi adókedvezmény jár például a laktóz- vagy gluténérzékenyeknek.

A családi kedvezmény és az első házasok kedvezménye egymástól függetlenül érvényesíthető, így éves szinten a családi kedvezmény mellett az első házasok kedvezménye további 60 ezer forinttal csökkentheti a friss házas szülők adófizetési kötelezettségét.