Ismét rekordot döntött az utasforgalom a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, tavaly ugyanis 14,9 millióan használták a ferihegyi légikikötőt.

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatójának közlés szerint, tavaly 14 millió 867 ezren fordultak meg a repülőtéren, ez 13,5 százalékos növekedést jelent, amely a legnagyobb ráta a közép-kelet-európai régióban. Valamint a fel- és leszállások száma 12 százalékkal 115 ezerrel növekedett.

A Budapest Airport közleményéből az is kiderült, hogy tavaly összesen 45 légitársaság üzemeltetett járatokat Budapest érintésével és 134 célállomás volt elérhető. Továbbá kiemelték, hogy tavaly új hosszútávú járatokat is indítottak: az American Airlines Philadelphiába, a LOT New Yorkba és Chicagóba indított járatokat a magyar fővárosból. Valamint az sem elhanyagolható, hogy a repülőtér forgalmának 49 százalékát adó Wizz Air és Ryanair is jelentős bővítéseket vitt végbe.

A közlés alapján a Budapest Airport ebben az évben újabb járatok nyitásával is számol: a LOT februártól napi járatot indít London-City repülőtérre, a China Eastern pedig várhatóan Sanghaj és Budapest között repül majd júniustól.

A közleményben azt is bejelentették, hogy 2024-ig 225 milliárd forintos beruházással tovább bővülnek a repülőtér kapacitásai, aminek a legfontosabb eleme egy teljesen új terminálépület lesz, amely a 2A terminál mellett fog megépülni. Egyebek közt ebben az évben átadják a Cargo City árukezelő központot és két újabb sort is megnyitnak az utasbiztonsági átvilágításhoz.
 

(NT)