Összesen 670 ezer embert, a szlovákiai népesség 12,7 százalékát fenyegeti a teljes elszegényedés.

A legveszélyeztettebbek közé a munkanélküliek tartoznak, akik közül minden második a szegénység határán él. A kockázatos csoportba sorolhatóak a gyermeküket egyedül nevelő szülők az egész családjukkal együtt. E csoportba tartozik a lányanyák 30 százaléka is – írja a hirek.sk.

„A szegénység azokat veszélyezteti, akiknek az évi bevétele 4171 eurónál kevesebb“ – mondta Ľudmila Ivančíková, az SZK Statisztikai Hivatalának munkatársa.

Az információkat a hivatal az egyes háztartások bevételéről és életfeltételeiről szóló adatok alapján tette közzé, amelyeket valamennyi uniós tagország minden évben összesít.

„A szegénység egy olyan jelenség, amely következményeit mérsékelni kell, mert az nem csak az egyénekre, hanem az egész társadalomra hatást gyakorol“ – magyarázta Alexander Ballek, a hivatal vezetője.

A szegénység terén jelentős különbségek mutatkoznak a megyék között. Legszegényebb továbbra is Eperjes megye (18,6 százalék) és Besztercebánya megye (15,3 százalék).

Az elszegényedés veszélye legkevésbé a Pozsony, Nagyszombat és Trencsén megyében élőket érinti.

Nemzetközi viszonylatban eddig csak három országban ismertek a felmérés eredményei. A szegénység küszöbén él Lettország lakosságának 21,8, Magyarország lakosságának 14,5 és Finnország lakosságának 11,6 százaléka.