Hozzávetőlegesen 3-4 milliárd forintos támogatást kérnek a baromfiágazat képviselői a kisgazdaságok járványvédelmi fejlesztésére. Ezzel a lépéssel megelőzhető lenne a mostanihoz hasonló pusztító fertőzés.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal csütörtökre összehívott tanácskozásán a fő téma a baromfitartás körülményeinek és feltételeinek újraszabályozása lesz. A szakmai szereplők szerint ahhoz, hogy a jövőben elkerülhetők legyenek a mostanihoz hasonló pusztító járványok, alaposan szigorítani kell az állattartás minimumfeltételein.

Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke a Magyar Időknek elmondta: a több hónapja húzódó állategészségügyi probléma számos dologra világított rá.

A járvány megfékezése többek közt azért nem sikerült, mert több hibát maguk az állattartók is elkövettek. Az viszont nem megengedhető, hogy ezek a hibák megismétlődjenek.

– Egyetlen kormánytól sem várható el, hogy évről évre belenyúljon a zsebébe és 6-7 milliárd forint erejéig kompenzálja a madárinfluenza közvetlen és közvetett kárait – emelte ki Bárány László.

A járvány a legnagyobb pusztítást a nyitott vagy félig zárt tartásban nevelt víziszárnyasoknál, a kacsánál és a libánál okozta. Bár az agrártárca vezetője a fertőzés megjelenésekor elrendelte, hogy a szárnyasokat zárt térben tartsák a gazdálkodók, ennek számos kistermelő nem tudott eleget tenni.

Bárány László szerint azokban a gazdaságokban, ahol nem teljesülnek a feltételek, vélhetően megtiltják az állomány újratelepítését. Becslések szerint hozzávetőlegesen 1000-1500 telepet érinthetnek kellemetlenül a szigorítások, többségük víziszárnyast tartó kisgazdaság.

Az újság úgy tudja, hogy az ágazat képviselői javaslatot tesznek arra, hogy az érintett állattartóknak az állam egyszeri, kis összegű támogatást nyújtson a szükséges eszközök beszerzéséhez, fejlesztések megvalósításához. – Mindez 3-4 milliárd forintos állami hozzájárulást igényel, ugyanakkor ez az egyszeri juttatás évekig, évtizedekig védelmet nyújthat az ágazatnak a hasonló járványok kialakulása ellen – jegyezte meg Bárány László.