Több pénzt ígért a tejtermelőknek és a pedagógusoknak a kormány. A béremelésekhez több mint 55 millió euróra van szükség, amihez részben a Szlovák Tudományos Akadémia is hozzájárulhat. Az akadémia nem ért egyet az elképzeléssel.

Szeptembertől emelni kell a pedagógusbéreket, és Robert Fico kormányfő (Smer-SD) ígérete nyomán a tejtermelők anyagi helyzetének is javulnia kellene. 

Az állami költségvetés azonban nem számított ilyen költségekre. A pénzügyminisztérium most azt keresi, hogy miből is fedezzék a több mint 55 millió eurós kiadást – írja a hirek.sk.

„A pénzügyi tárca a tejpiaci helyzet megoldásának szükségszerűségére és a bérek valorizációjára való tekintettel a szokványos eszközt használja ki, ami az összes költségvetési fejezet eszközeinek összevonása“ – mondta a minisztérium szóvivője, Alexandra Gogová.

A szükséges összeghez a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) is hozzájárul. A pénzügyminisztériumtól kapott egy levelet, amelyből kiderül: idén több mint egy millió euróját kötik le, azaz ennyivel lesz kisebb a költségvetése.

Az 1 millió euró a SAV teljes költségvetésének közel 1,6 százaléka. Pavol Šajgalík, a SAV elnöke elmondta: a lépés jelentős mértékben befolyásolja majd a SAV napi tevékenységét, beleértve az alkalmazottak bérét is.

 „Előfordulhat, hogy egyes intézetek saját erőforrásaikból képtelenek lesznek ezen kötelezettség végrehajtására, és meg kell majd válniuk bizonyos munkatársaiktól” – nyilatkozta a SAV elnöke.