Milyen veszélyei és biztosítékai lehetnek annak, ha a családi vállalkozásban szétválik a tulajdonosi és a menedzsment réteg?

Ha a cég tulajdonosa nem annak alapítója, hanem annak utóda, örököse, könnyen előfordulhat, hogy kevésbé ért a cégvezetéshez, vállalkozáshoz – írja Vitkovics Péter a Forbes.hu-n.

A változás- és válságmenedzser szerint, ha nem így lenne, már régen ő ülne a vezetői székben, mint kinevelt utód. Ha pedig a tulajdonos maga az alapító, aki mára elfáradt, kiöregedett vagy csak nem tud egy szintet átlépni és a céget tovább építeni, szintén csak hátráltatja a vállalat működését.

A szakember több példát sorakoztat fel. Mint írja: „Mindenki ismeri a Zara divatmárkát, de azt már nem gondolják komolyan, hogy a vállalatot, még mindig a 80 éves Amancio Ortega egyedül vezeti. Bill Gates sem vesz részt a Microsoft napi irányításában és rossznyelvek szerint az új menedzsment az alapítónál is sikeresebben oldotta meg az új utakra és újabb sikerekre vezetést. De a legjobb példa Liliane Bettencourt, aki 94 éves és a világ 20 leggazdagabb emberének egyike. Mellesleg a L’Oreal kozmetikai vállalat legnagyobb részvényese és talán évente egyszer részt vesz a közgyűlésen is, ahol a vezérigazgató beszámol a növekvő eredményekről.”

Vagyis mindenképp csak javára válik a vállalkozásnak, ha egy hozzáértő menedzser veszi át az irányítást a nem hozzáértő vagy kifulladt tulajdonostól. Az a legjobb megoldás, ha a tulajdonos (vagy befektető) partnerként tekint a menedzsmentre, érdekelté teszi őket az eredményes működtetésben akár úgy is, hogy valódi tulajdonrészt ad nekik a munkájuk elismeréseként.

Vitkovics Péterrel egy másik témában, a boxhotelekről készített interjút a KamaraOnline, ezt ITT olvashatja.