Meghatározó iráni cégeknek, egyebek mellett a legnagyobb helyi petrolkémiai vállalatnak szállíthat mérőműszereket a Phönix Control Kft. A Magyar Nemzeti Kereskedőház közreműködésével létrejött ügylet megnyithatja az utat további magyar vállalkozások előtt is.

Több mint százezer euró értékben kapott megrendeléseket többek között úszókapcsolók, áramlásmérők, mágneses- és figyelőüveges szintjelzők szállítására iráni vállalatoktól, köztük a közel-keleti állam egyik legnagyobb petrolkémiai társaságától az ipari méréstechnikai eszközöket gyártó Phönix Control Kft. A magyar vállalkozás a dubaji Middle East Electricity szakkiállításon tudta felvenni a kapcsolatot iráni partnerekkel, a rendezvényen megjelenési lehetőséget a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) biztosított a cégnek. (A Middle East Electricity a világ egyik legnagyobb energiaipari eseménye, amelyen idén 126 ország több mint 1500 kiállítója és 22 ezer szakmai érdeklődő vett részt.)

A Phönix Control sikere jól mutatja, hogy a magyar vállalkozások számos szegmensben versenyképes és magas hozzáadott értéket képviselő termékekkel, szolgáltatásokkal és technológiákkal rendelkeznek. Állami exportfejlesztő intézményként pedig az MNKH feladata, hogy lehetőséget teremtsen ezeknek a vállalkozásoknak exportjuk bővítésére – mondták el a KamaraOnline-nak a kereskedőháznál. Az MNKH ennek érdekében komplex, cégre szabott szolgáltatásokat nyújt partnerei számára, melyek között minden magyar vállalkozás megtalálja azokat az eszközöket, melyek exportsikereik növeléséhez szükségesek – tették hozzá.

Iránban az 1990-es éveket megelőzően igen keresettek voltak a magyar mérnöki megoldások, technológiák, a magyar szakemberek tudása. Az országgal szembeni gazdasági szankciók eltörlésének köszönhetően az iráni piac újra elérhetővé vált a magyar vállalkozások számára, melyek kiváló minőségű termékeikkel, magas hozzáadott értéket képviselő szolgáltatásaikkal, illetve világszínvonalú technológiákkal hozzájárulhatnak a gazdaság fellendüléséhez.

A magyar kormány a keleti nyitás külgazdasági stratégia keretében nagy hangsúlyt helyez az Irán és Magyarország közti gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok erősítésére, az MNKH pedig ezzel összhangban arra törekszik, hogy iráni képviseleti irodájának segítségével elősegítse a magyar vállalkozások megjelenését az országban. Ebben a Phönix Control sikere komoly mérföldkő lehet, megnyithatja az utat további magyar vállalkozások előtt az iráni piacra lépéshez – fogalmaztak a kereskedőháznál.

A magyar vállalkozások exportpiaci terjeszkedését segítő MNKH többek között azzal tud hozzájárulni a külföldi értékesítés felfuttatásához, hogy nemzetközi szakkiállításokon biztosít megjelenési lehetőséget a hazai cégek számára. Ezek a rendezvényeken a vállalkozások lehetőséget kapnak a kapcsolatépítésre, üzleti tárgyalások lebonyolítására és konkrét üzletek megkötésére is. Különösen fontos ez olyan országok, illetve régiók esetében, ahol az üzletkötéshez elengedhetetlen a személyes kapcsolatok kiépítése, a helyi üzleti kultúra ismerete.

Az MNKH a célországokban működő kereskedelmi képviseletei révén kiterjedt szakmai kapcsolatrendszerrel rendelkezik és behatóan ismeri az adott ország piaci, üzleti sajátosságait, így hatékony segítséget tud nyújtani az exportálni kívánó magyar vállalkozásoknak. Igaz ez az olyan cégek esetében is, melyek más régiókban már sikeres exporttevékenységet folytatnak, hiszen például a Phönix Control szállított már Mexikóba, Nigériába és Ausztráliába is – tették hozzá. 

Fotó: Magyar vállalkozások képviselői az MNKH standján a dubaji Middle East Electricity szakkiállításon