Nagy karácsonyi roham várható 2016 decemberében, a „költekezés” meghaladhatja az ezermilliárd forintot – jósolja az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

A sok-sok éves hagyományoknak megfelelően a boltok arany, ezüst és bronz hétvégéken nyitva lesznek (azok is, amelyek egyébként vasárnap nem húzzák fel a redőnyt), sok áruház pedig hétköznap is megnyújtja a nyitva tartását. Szükség is lesz december 24-én a 14 óráig tartó nyitva tartásra, amit jelenleg a kereskedelmi törvény megenged, mivel sok vásárló az utolsó pillanatokat is kihasználja az ajándékvadászatra. Nem örülnének a vásárlók a december 24-i nyitva tartás megrövidítésének. A munkaerőhiány miatt minden elérhető kezet megmozgatnak a pultok mögött, de ez sok-sok évvel ezelőtt is így volt. Sorok persze mindig is voltak karácsony táján a pénztárak előtt, amit azért a kereskedők olyan nagyon nem is bánnak (de azért a szokásosnál sokkal hosszabb sorállást azért a pénztáros sem kedveli) – olvasható az OKSZ közleményében.

Az első roham: fekete péntek – Nyúlik a bevásárlás időszaka

Egyre szélesebb körben terjedt el az elmúlt években Magyarországon is a november végi „fekete péntek”, a karácsonyi roham nyitánya. Elsősorban a webáruházak, de mellettük egyre több hagyományos bolt hirdet nagyobb leárazást erre az időre, ami a reklám mellett a karácsonyi költekezési időszak megnyújtását is jelenti.

A legnagyobb roham a boltokban azonban így is a bronz és az arany hétvége közötti két hétben várható. December 24. szombati napra esik, ezt követően december 25-én és 26-án zárva lesznek az üzletek, az előírásoknak megfelelően.

Túllépi az ezer milliárd forintot a decemberi kiskereskedelem

A kereskedők arra számítanak, hogy 2016. decemberében a korábbi évekhez hasonlóan tovább bővül az áruházi költekezés. A mikulás, a karácsony és a szilveszter az ünnepi étkekhez kellő élelmiszerek, valamint az ajándékok vásárlása egyaránt felfelé húzza a kiskereskedelem mérlegét.

Az előzetes számítások szerint decemberben 5 százalékkal nőhet az áruházi költekezés, ami továbbra is kiemelkedő mértéket jelent. Nem zárható ki azonban meglepetés, nagyobb növekedés sem, hiszen a keresetek eddig is 7–8 százalékkal nőttek, ráadásul sok területen év közben folyamatos volt a bérek emelkedése, decemberben pedig még vastagabb boríték is várható számos vállalkozásnál.

A decemberi kiskereskedelmi előrejelzést és az elmúlt évek utolsó havi költekezését a következő adatok mutatják:

Az előbbiek alapján a 2016. évi decemberi teljes kiskereskedelmi forgalom mintegy 50 milliárd forinttal lehet több az előző évinél. Az élelmiszer és az iparcikk vásárlások értéke is ezt megközelítő nagyságrendben emelkedhet.

Ünnepi asztal, ajándékok

A bolti költekezés folyamatos emelkedése nyomán előreláthatóan némileg több jut az ünnepi alkalmakra, élelmiszerekre és a karácsonykor elmaradhatatlan ajándékokra.

2016-ban előreláthatóan az ünnepi asztalra valókra, továbbá az ajándékokra egyaránt 90–90 milliárd forintot költhetnek a vásárlók. Az év végi ünnepekre mindezek alapján összesen legalább 180 milliárd forintot költhetnek majd a családok.

Az ajándékozási cikkek köre lényegesen nem változik, nagyobbrészt különböző játék, könyv, műszaki cikk, számítástechnikai, elektronikai termék, ruhaféle, illatszer, vagy éppen valamilyen háztartási felszerelés lesz a fenyőfák alatt. Természetesen az ünnepekre időzített újdonságokból ugrik meg leginkább egy-egy árucsoporton belül az ajándékvásárlás.

Cserebere, akció majd utána

A kereskedők a nem tetsző, kétszer kapott vagy rossz méretű ajándékokat az ünnepek után kicserélik, amire egyébként jogszabály nem kötelezi őket. Nyugtát persze kell vinni, a terméknek pedig hibátlannak kell lennie. Nyugtát persze nem illik az ajándék mellé adni, de aki ajándékot vesz, jobb, ha nem dobja el, hanem megőrzi.

Felesleges a boltostól írást is kérni a cserebere vállalására, hiszen az üzletben kiszolgáló eladónak, pénztárosnak erre nincs is joga, de az elmúlt évek gyakorlata alapján teljesen felesleges is.

Nem marad el a két ünnep (karácsony és szilveszter) közötti akciózás az áruházakban, de hát erre december 29-ig várni kell. Természetesen lesz olyan boltos, aki már december 24. előtt belevág az akciózásba, de ez megfigyelhető volt a korábbi években is.