A kérdést leginkább ahhoz tudjuk hasonlítani, amikor megkérdezi valaki, hogy mennyibe kerül egy tévé. Nem tudunk egzakt választ adni, amíg nem tudjuk a vásárló igényeit.

Lehet kapni tévét 50 ezer forintért és 12 millió forintért is. Ami leginkább befolyásolja az árat, azok a szolgáltatások és a terméktulajdonságok, amelyek a tévét is jellemzik. Hasonló a helyzet a honlapokkal is. Ezért lehetetlen azonnal rávágni az összeget, fel kell mérni előtte az ügyfél igényeit.

A honlapok készítésénél meg kell értenünk, hogy mivel minden cégnek különböző elvárásai vannak a saját weboldalával kapcsolatosan, ez befolyásolja a végösszeget is. Hány oldalra, aloldalra lesz szükség, hány nyelvű lesz a weblap, lesz-e rajta blog, esetleg hírlevél küldési rendszer – csak hogy a leggyakoribb befolyásoló tényezőket említsük. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy rendelkezik-e egyáltalán a cég arculattal – és még sokáig lehetne sorolni az alapvető kérdéseket.

Megismerni az igényeket és elvárásokat

Először mi magunknak kell eldönteni, hogy miért akarunk weboldalt: egy egyszerű névjegykártyaként szeretnénk használni, termékoldal lenne, a szolgáltatásainkat akarjuk bemutatni, esetleg egy webshopot tervezünk? Akarunk-e értékesíteni a honlapon keresztül vagy csak egy statikus bemutatkozó oldalt szeretnénk? Mivel nem mindenki járatos a holnapfejlesztésben, ezért nagy a fejlesztő felelőssége, hogy szakértelmével támogassa a megrendelőt, és akár az első konzultációs során együtt határozzák meg a honlap célját. És a célhoz lehet alakítani a formát! A webfejlesztőnek és az ügyfélnek is az a célja, hogy egy jól konvertáló, a céloknak valóban megfelelő oldal jöjjön létre, melyet a különböző kommunikációs csatornák tudnak támogatni. Ezért szoktuk mondani, hogy nem csak egy honlapot készítünk, hanem egy olyan kommunikációs eszköztárat, mely a későbbi marketing alapja lehet.

Konzultáció vagy brief?

Vannak, akik konzultáció helyett csak egy brief-sablont (a honlap alapvető céljait és tulajdonságait megfogalmazó dokumentumot) küldenek az ügyfélnek. Van, aki csak konzultál, de gyakran szükséges a két eszköz együttes alkalmazása. Kiemelve a konzultáció és a brief közötti különbséget: ha csak írásban tesszük fel a kérdést, például hogy szükségük van-e blogra, valószínűleg a válasz az lesz, hogy nem, csak egy bemutatkozó oldal kell. Viszont élőben lehetőségünk van elmagyarázni, hogy a tartalommarketing fő eszközével, a bloggal milyen alapvető célokat érhetünk el. Például:

  • olvasókat gyűjthetünk, akik rendszeresen visszatérnek az oldalunkra;
  • ha valaki rákeres egy problémára a Google keresőben, a mi oldalunkat találja meg, ami által az adott téma szakértőjévé válhatunk a látogató szemében;
  • ha szükségük lesz a termékünkre, szolgáltatásunkra, mi fogunk eszébe jutni versenytársunk helyett, hiszen a mi oldalunkat rendszeresen olvassa, arculatunkat rendszeresen látja;
  • keresőoptimalizálási szempontok, hogy előrébb kerüljön oldalunk a keresőben;
  • esetlegesen egy hírlevél küldési rendszerrel történő kiegészítés, amivel mindig emlékeztetjük magunkra a látogatókat.

Garantáljuk, hogy többen átgondolják utána a válaszukat! 

De tényleg, akkor mennyibe kerül a honlap?

Az árképzésnek is több modellje áll rendelkezésre. Egy fejlesztőnek tisztában kell lennie a saját óradíjával és képesnek kell lennie megbecsülni, hogy egy adott tulajdonságokkal specifikált weboldalt hány óra alatt tud lefejleszteni, és a becsült óraszám alapján ad árajánlatot. De itt nem csak a konkrét fejlesztési órákkal kell számolni. Ehhez hozzáadódik a SEO beállítások elvégzése (azaz a keresőoptimalizálási beállítások), a statisztikai eszközök integrálása (például Google Analytics), a biztonsági beállítások és a tartalom optimalizálása a honlap gyorsasága érdekében.

Természetesen, ha a fejlesztőre bízzák az illusztrációs képek keresését, a képek megvásárlását vagy a hírlevél-rendszer integrálását, azok is hozzáadódnak a fejlesztési díjhoz. Tapasztalatunk szerint ezért kell óvatosan kezelni a feltűnően alacsony árakat, mivel elkészülhet ugyan a honlapunk, de ha a háttérfolyamatok nincsenek mögé helyezve, szinte kidobtuk a pénzünket az ablakon. Mindig érdemes rákérdezni a fejlesztés közben felmerülő többletköltségekre és a honlap karbantartásának díjára is.

Zsiros Kata webdesigner
ZK Design