A jelenleg Magyarországon használt „diabetikus” jelölést hamarosan az unióban egységesen alkalmazott tájékoztató feliratok váltják. Szakember szerint célszerűbb az élelmiszerek tápértékjelöléséből tájékozódni.

A „diabetikus” jelölés miatt a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerekről sokan azt gondolták, bármennyit ehetnek belőle, pedig gyakran ugyanolyan az energiatartalmuk ezeknek a termékeknek – mondta Antal Emese dietetikus az M1-en. A túlzott energiabevitel, a helytelen életmód, a túlsúly növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A túlsúlyosak száma a korábbi 50-55 százalékról 65 százalékra emelkedett a felnőtt lakosság körében, ami alapján érthető, hogy a cukorbetegek száma is jelentősen emelkedett Magyarországon – tette hozzá.

Antal Emese hangsúlyozta, hogy mindig a túlzások okozhatnak problémát, ezért a mértékletességre kell törekedni. Az uniós szabályozás értelmében kötelező feltüntetni az energia-, a zsír- és cukortartalmat, amivel a cukorbetegeknek is tisztában kell lenni, az élelmiszereken pedig el kell olvasni a címkét – mondta.

Amint arról nemrég beszámoltunk: idén július 20-tól az Európai Unióban egységesen alkalmazott jelölések váltják fel az élelmiszerek címkéjén a jól ismert „diabetikus” feliratot. Ezt a jelölést, illetve a hozzá tartozó narancssárga pöttyöt eddig kizárólag Magyarországon alkalmazták a gyártók és forgalmazók azokra az élelmiszerekre, amelyek megfelelnek a vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

A július 20. előtt, még a régi megkülönböztető jelzéssel gyártott illetve forgalomba hozott élelmiszerek a készletek erejéig értékesíthetők, vagyis ezek a feliratok fokozatosan, több hét illetve hónap alaptt tűnnek majd el végleg a boltok polcairól. A cukorbetegek július 20-a után a tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból (például alacsony cukortartalmú, cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz) tájékozódhatnak majd egy adott élelmiszer szénhidrát- és cukortartalmáról.