A Kaland Travel Kft. hiányos tájékoztatást adott az utazások kiválasztása szempontjából lényeges információkról, és megtévesztette a fogyasztókat az utazások áráról közölt tájékoztatásokkal. A versenyhivatal kétmillió forintra bírságolta a céget, és helyreigazító közlemény közzétételére kötelezte a vállalkozást.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Kaland Travel Kft. 2014 decemberétől megjelenő egyes programfüzeteit és egyéb hirdetéseit vizsgálta. A GVH megállapította, hogy a 2015. első félévi indulással értékesített utakról (8 napos Törökországi körutazás, Toszkána 5 nap 4 éjszaka, Amalfi-part 7 nap 6 éjszaka, Velence-Trieszt-Grado-Treviso 5 nap 4 éjszaka, Garda-tó 5 nap 4 éjszaka, Karneválok kavalkádja 5 nap 4 éjszaka és Velencei karnevál 4 nap 3 éjszaka) csak az utazási szerződés megkötését követően közölt fontos, kötelezően feltüntetendő információkat a fogyasztókkal.

A Kaland Travel előre nem közölte például az utazások lényegét adó fakultatív programokat és azok árát, a részvételi díjon felül, külön fizetendő tételeket (adókat, illetékeket) és azok forintban meghatározott nagyságát, valamint az utazás elindításának feltételéül szabott legalacsonyabb létszámot. A GVH megállapította továbbá a felsorolt utazásokkal összefüggésben, hogy a programok hirdetett ára (alapára) nem az általánosan alkalmazott fogyasztói ár volt, így a vállalkozás hamisan keltette azt a benyomást, hogy utazásait kedvezményesen lehet igénybe venni.

A GVH a Kaland Travelre kirótt bírság kiszabásakor a kommunikációs költségeket vette alapul. A versenyhivatal súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a kereskedelmi gyakorlat jelentős részben valótlan tájékoztatásokon alapult, illetve, hogy a vállalkozás számára egyértelműek lehettek a vonatkozó ágazati jogszabály tájékoztatási rendelkezései.

A GVH az elmúlt időszakban több versenyfelügyeleti eljárást indított az egyes utazásszervező cégek megtévesztő ígéretei miatt. A GVH ezzel kapcsolatban figyelemfelhívó tájékoztatást is közzétett. A GVH „Gondolja Végig Higgadtan” elnevezésű kampányának további tájékoztatói a Gondolja Végig Higgadtan menüpont alatt olvashatók.