Az Ipar Napjai ipari szakkiállítás, az Automotive Hungary járműipari beszállítói szakkiállítás, valamint a Mach-Tech nemzetközi gépgyártás-technológiai és hegesztéstechnikai szakkiállítás péntekig látogatható a Hungexpo Budapest pavilonjaiban.

A magyar gazdaság összeépült az egyetemekkel, a képzési rendszer alkalmazkodott az ipar igényeihez, az innovációs elvárásokhoz – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ ipari és technológiai szakkiállításainak megnyitóján. Hankó Balázs a felsőoktatás, a szakképzés és felnőttképzés fejlesztési fordulatával magyarázta, hogy Magyarország a gyártási csúcstechnológia alkalmazásának világrangsorában az 5. helyre jött föl.

Hankó Balázs kiemelte, hogy a következő időszakban soha nem látott nagyságú, összesen 340 milliárd forint értékű fejlesztési pályázat jelenik meg. Ebből 147 milliárd forint az idei innovációs programstratégia keretében válik elérhetővé, további 193 milliárd az uniós források összege. A magyar vállalkozások feladata most tehát az, hogy éljenek a lehetőségekkel és találjanak egyetemi együttműködőket, szakképzési partnereket a terveik megvalósításához, hiszen a gyártási technológia, a hatékonyság javítása a jövő formálásának eszköze is egyúttal – fogalmazott.

Ganzer Gábor vezérigazgató a rendezvényhelyszín képviseletében kiemelte, hogy a belföldi ipar ma már alakítója, s nem csupán szemlélője a világszintű folyamatoknak. Véleménye szerint a magyar gazdaság szempontjából jelentős eredmény, hogy a rendelkezésére áll az újítások belföldi hasznosulásához nélkülözhetetlen feltételrendszer és ökoszisztéma. A követendő innovációkat a Hungexpo Budapest keddtől a térség legnagyobb kiállítási együttesén mutatja be 16 ország 450 kiálítójának részvételével – tette hozzá.

(Forrás: MTI, fotó: Mónus Márton)