Hatpontos csomagot jelentett be Varga Mihály pénzügyminiszter, melynek célja a pénzügyek intézésének egyszerűsítése és olcsóbbá tétele. A bevezetés előtt álló intézkedések a hiteligénylésre is hatással lesznek.

A Gazdaságvédelmi operatív törzs által elfogadott intézkedések kapcsán Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője elmondta, hogy a jelenlegi három-négy hetes ügyintézési idő is rövidebbé válhat, és megnyílhat az út az online igényelhető lakáshitelek előtt, az elektronikus földhivatali ügyintézés és az adatbázis-alapú értékbecslés bevezetésének köszönhetően.

Mindemellett a szakértő felhívta a figyelmet: bár a közjegyzői ügyintézés és értékbecslés díjai korábban több tízezres költséget jelentettek a lakáshitelt igénylő ügyfelek számára, ma már több hitelintézet is átvállalja ezeket a költségeket különböző jóváírási akciók keretében. Ennek köszönhetően tehát a hiteligénylés költségei jelentősen nem fognak csökkenni.

A Varga Mihály által bejelentett, rövid távon bevezetendő intézkedések között a következők szerepelnek:

  • Kiterjesztik az elektronikus banki ügyintézést, így a vállalkozásoknak és a lakosságnak is egyszerűbbé válik a pénzügyek intézése. A várakozások szerint akár évi kétmillióval is csökkenhet a személyes banki ügyintézések száma.
  • Elektronikusan is elérhető lesz a földhivatali ügyintézés, ennek köszönhetően az ingatlanszerzéssel, vagy hitelfelvétellel kapcsolatos dokumentumok feldolgozása is egyszerűbbé válik – ez évente akár 130 ezer ügyet is érinthet.
  • Az ingatlanok értékbecslése díjmentessé válhat azok számára, ahol a szemle nem személyesen történik, hanem azt egy adatbázis alapján végeznék el a bankok. Erre akár az ingatlanügyletek egyharmadában is sor kerülhet – így az ügyfelek megspórolhatják az értékbecslés költségét, ami akár 30-50 ezer forint közötti összeg is lehet.
  • Szintén az ingatlanvásárlást könnyítő intézkedés, hogy a közjegyzői ügyintézés felgyorsul és egyszerűsödik.

Az automatizált értékbecslés gondolata nem először merült fel Magyarországon – közölte Vrazsovits Rita. A Takarékbank ugyanis néhány héttel ezelőtt közleményben jelezte, hogy náluk már kísérleti fázisban működik egy ilyen rendszer, a tesztelési fázis során pedig azt tapasztalták, hogy az automatikus értékelő modell pontosabb becslést ad, mint a jelenleg használt indexálás.

Hiteligénylés előtt minden esetben érdemes használni egy összehasonlító kalkulátort, mely nemcsak a kamatköltséget, hanem az egyéb járulékos költségeket is megmutatja.