Megnyílt a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás a Hungexpón. A kiállítás hét témát ölel fel. Ezek: a pékség és sütőipar, a cukrászat, az élelmiszeripar, a szállodaipar, az étterem és vendéglátás, a kávé és italok, valamint a csomagolástechnika és konyhatechnológia.

Nagy István agrárminiszter a megnyitón elmondta, hogy a kormány stratégiai ágazatként tekint a magyar mezőgazdaságra és élelmiszeriparra, történelmi mértékű forrásokat fordítanak az ágazat megerősítésére, fejlesztésére.

Kiemelte: még márciusban sor kerül a KAP Stratégiai Tervben jóváhagyott élelmiszeripari támogatások pályázati felhívásainak társadalmi egyeztetésére. Ezután tudják kiírni a pályázatokat arra az összesen 200 milliárd forint összegű támogatásra az élelmiszeripar számára, melyből 50 milliárd a feldolgozóüzemek kisebb léptékű fejlesztésének támogatását, 150 milliárd pedig a komplex fejlesztések támogatását célozza.

A kiállításról elmondta, hogy a gasztronómiai seregszemlén nemcsak a magyar föld legkiválóbb értékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók, de ez az a hely, ahol egymásra találhat termelő és fogyasztó, eladó és vásárló. A kiváló alapanyagokat előállító mezőgazdaság és a versenyképességét növelő élelmiszeripar együttműködése képes jó minőségű, magyar élelmiszerekkel ellátni a lakosságot – húzta alá.

Kitért arra, hogy az idei év második felében a magyar uniós elnökség alatt hangsúlyos feladatokkal számolnak az élelmiszereket, az élelmiszeripart érintő szabályozási kérdésekben. Ezek közül kiemelte az élelmiszerek jelölésére vonatkozó szabályrendszert, valamint az élelmiszerpazarlás elleni küzdelmet.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a minisztérium és a Nébih évek óta elkötelezetten dolgozik a közétkeztetésben felszolgált ételek biztonságának és minőségének folyamatos javításáért. Ennek érdekében működteti a Nébih 2015 októbere óta a Minőségvezérelt Közétkeztetés Programot. A jogalkotásban fontos lépés volt az a kormányrendelet, amely szerint 2022-től legalább 60 százalékban, 2023-tól pedig már legalább 80 százalékban rövid ellátási láncban beszerzett, illetve helyi élelmiszer-termékekre kell alapozni a közétkeztetést Magyarországon. A rendelet hozzájárul ahhoz, hogy jó minőségű, hazai alapanyagokból előállított ételek kerüljenek az asztalra, másrészt pedig a hazai termelőket is segíti termékeik kiszámíthatóbb értékesítésében – jelezte Nagy István.

A hagyományokat folytatva közétkeztetési szakácsverseny is lesz a kiállításon, immár 5.alkalommal mérik össze tudásukat minőségi és fenntarthatósági szempontok alapján a versenyzők.

A miniszter kitért arra, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv várható változtatásai is terítéken vannak, így folyamatban van a tejitalok és a kecskesajt, valamint a kávé- és cikória-kivonatok szabályozása; a húskészítmények és egyes előkészített húsokról szóló előírás módosítása; a malomipari termékekről és a száraztésztákról szóló irányelvek előírássá alakítása is. Hamarosan megkezdődik a tejföl szabályozásának szigorítása, továbbá az édesipari, illetve a sütőipari termékek előírásának módosítása. A Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság várhatóan az év második felében dönt a sör, az ecet, az étolajok, a gyümölcsborok és a szörpök szabályozásának felülvizsgálatáról.

Szintén a szabályozási kérdések körébe sorolható az Európai Bizottság 2023-as javaslata a mézet, a gyümölcsleveket, a gyümölcsdzsemeket és a dehidratált tejet érintő úgynevezett reggeli irányelvek módosítására. Magyarország számára kiemelt jelentőséggel bír a hazai méz és méhészek védelmében a mézkeverékek címkézése. Az uniós jogalkotást megelőzve, a kormány szigorúbb szabályozást dolgozott ki a méz származásának jelölésére, a tavaly augusztus 11-én hatályba lépett rendeletmódosítás szerint a mézkeverékek esetében minden származási ország nevét fel kell tüntetni a felhasznált mézek tömege szerinti csökkenő sorrendben. Az európai uniós szabályozás alapján pedig a jövőben a felhasznált mézek százalékos arányát is meg kell jeleníteni a mézek címkéjén.

A tárcavezető kitért arra, hogy a világ néhány országában már a fogyasztók számára hozzáférhető, az unióban azonban új élelmiszerként még nem engedélyezett a laboratóriumi hús, amelyet állati eredetű szövetek mesterséges körülmények között való tenyésztésével állítanak elő. Úgy vélte, számos aggály vethető fel ezzel kapcsolatban, így etikai és jogi, gazdasági és fenntarthatósági, valamint társadalmi és közegészségügyi kérdések, és közölte: már elkészült az a magyar rendelettervezet, amely szerint tilos lesz a laboratóriumi hús élelmezési célú előállítása és élelmiszerként való forgalomba hozatala.

Nagy István összegzése szerint a helyi termékek előállítása és értékesítése fontos szerepet játszik az adott térség fenntarthatóságának, kulturális szokásainak, identitásának megőrzésében, ezért a vidék fejlődésének egyik kiemelkedő tényezője. „Éppen ezért mindig válasszuk a friss és kiváló minőségű magyar élelmiszereket, ne csak itt a Sirha kiállításon, ebben a pár napban, hanem az egész évben egyaránt” – fogalmazott.

Idén hatodik alkalommal látja vendégül a Hungexpo Magyarország és a régió gasztronómiájának legfontosabb szereplőit – mondta köszöntőjében Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója. Hozzátette: a 30 ezer négyzetméternyi kiállítási területen nagyjából 20 ezer szakmai látogató 16 ország több mint 300 kiállítójával találkozik március 5-7 között.

A megnyitón átadták a SIRHA Innovációs Verseny díjait, amelyen a két kiállítás közötti időszakban piacra vezetett magyar és külföldi innovatív termékek, szolgáltatások versenyeztek.

A hagyományos Közétkeztetési Szakácsversenyen a részvevők minőségi és fenntarthatósági szempontok alapján mérik össze tudásukat. Az idei verseny része az „egy húsmentes nap” kampány népszerűsítése, az étkezési kultúra fejlesztése, a hazai friss alapanyagok felhasználásának bemutatása, és a versenyre nevezők, valamint a versenyt látogatók szakmai továbbképzése. A versenyző csapatok négyfősek, az esemény háziasszonya a könyvei, receptjei kapcsán méltán népszerű Mautner Zsófia.

Ezúttal is kiemelt helyen szerepelnek a kiállításon a Magyar Pék Szövetség programjai. A húsvét ünnepéhez kapcsolódó finom pékáru Termékversenyen egy magyaroroszági régióra jellemző kalácstészta alapú péksüteménnyel és egy leveles tészta alapú péksüteménnyel indulhatnak a részvevők. Szakiskolai diákok részére a Pékszövetség ebben az évben Díszmunka versenyt hirdet.

A Pékszövetség elnöke, Septe József és elnökségi tagjai, valamint munkatársai mindhárom kiállítási napon a szövetség standján válaszolnak szakmai kérdésekre. Idén is a SIRHA Budapesten zajlik a Magyarország Tortája verseny selejtezője.

A Magyar Cukrász Ipartestület ötödik alkalommal rendezi meg a Pataki János Emlékversenyt cukrász tanulók és már végzett cukrászok részére. A verseny teljesen kötetlen, minden kategóriájában szabad a témaválasztás. A SIRHA Budapest szakkiállításon megrendezett látványos versenyen az ipartestület szándékai szerint bemutatják a kimagasló magyar cukrászatot, valamint új ötletekkel lendületet adnak a fiatal cukrász generáció számára. A díszmunkák a kiállítás mindhárom napján megtekinthetők az Ipartestület standjánál. A Pataki János emlékversenyre legutóbb 46 versenymunkát neveztek, így az érdeklődés továbbra is töretlen, mind a szakma, mind a látogatók körében.

A SIRHA Budapest ezúttal is számos szakmai konferenciának, kerekasztalnak ad helyet.

Ezek közé tartozik a szakmai legkiválóbbjait tömörítő Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) konferenciája, amelyen ezúttal is a legújabb gasztronómiai trendeket vitatják meg a részvevők.

A LANDRA AI kerekasztal – Mesterséges Intelligencia a vendéglátásban és az élelmiszeriparban címmel rendez kerekasztalt a SIRHA Budapest kiállítás zárónapján. A téma a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek és iparági tapasztalatok. Az élelmiszeripart a beszélgetésen a Nestlé, a vendéglátást a Foodora, a robotikát az Enjoyrobotics képviseli.

HoReCa Marketingkommunikációs Workshopon olyan szakembereket foglalkoztató témák kerülnek terítékre, melyek megoldásához a marketing eszközeivel lehet közelebb kerülni.

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) és az EUROFINS Food and Feed Testing Budapest, Gyula Laboratóriumok közös szakmai program keretében rendeznek beszélgetést a csomagolásokra vonatkozó új uniós élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi szabályozások változásairól.

Felelős Gasztrohős Alapítvány több mint 10 éve segít a hazai vendéglátóhelyeket az ökológiai lábnyomuk csökkentésében tanácsadással, környezetbarát működéssel kapcsolatos tippekkel. Az alapítvány 2024-ben is részt vesz a kiállításon, A Fenntarthatósági konferencia szervezésével is hozzájárulnak az esemény sokrétűségéhez.

Az élelmiszeripari (vagy kozmetikai, gyógyszeripari) cégek iszlám piacra lépését segíti az idén is megrendezendő Halal Konferencia, ahol a részvevők segítséget kapnak a halal tisztasági előírásokkal kapcsolatos szabványok, előírások betartásához.

(Forrás: Hungexpo/MTI, fotó: Purger Tamás)