Sokan csak akkor tudják meg, hogy külföldi munkáltatóik nem fizették utánuk a különböző hozzájárulásokat, amikor készülnek a nyugdíjba vonulásra.

Hazajönnek Erdélybe a nyugdíjas éveikre a kilencvenes évek óta külföldön dolgozók, ám sokan csak most döbbennek rá, hogy a határon túl nem fizették utánuk a különféle hozzájárulásokat, így nem jogosultak nyugdíjra – írja a Krónika.

A külföldön munkát vállalók közül egyre többen érdeklődnek, kérik az igazolásokat, gyűjtik a dokumentumokat, hogy nyugdíjba vonulhassanak – mondta Kelemen Tibor, a Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója.

Kovászna megyében a legtöbben Bodzafordulóról és környékéről dolgoznak külföldön, sokan a mezőgazdaságban vagy az otthoni idős- és beteggondozásban. „Az évek során hazaküldött pénzből szép házakat építettek, és most visszavonulnának. Ha nem tudják igazolni a külföldön hivatalosan ledolgozott éveket, akkor csak a havi legtöbb 500 lejes minimális nyugdíjra számíthatnak” – részletezte az igazgató. Gyakran előfordul, hogy semmilyen dokumentummal nem tudják igazolni, hogy dolgoztak, befizették a társadalombiztosítási járulékot, olyankor kezdődik a levelezés a munkaadóval.

Kovászna megyében már több ezren kapnak külföldről is nyugdíjat, a folyamat bonyolult, de megoldják – mondta el Köllő Piroska, a Kovászna megyei nyugdíjpénztár szóvivője. A szolgálati idők közötti európai uniós összehangolás működik, a háromszéki nyugdíjasok egy része Magyarországról, Németországból, Ausztriából is kap nyugdíjat. Ezekben az országokban általában szigorúan betartották az alkalmazási előírásokat, nem dolgoztattak feketén.