A Budapesti Értéktőzsde Zrt. 500 ezer forintra bírságolta a B + N Referencia Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt-t, mert nem tette közzé a 2021. üzleti évre vonatkozó éves beszámolóját és könyvvizsgálói jelentését.

A BÉT határozatának indoklása szerint 2022. június 7-én előzetesen értesítette a társaságot a bírságról, egyben felszólította a céget, hogy tárja fel a késedelem okát.

Válaszában a cég arra hivatkozott, hogy a 2021-ben végrehajtott számos hazai és nemzetközi akvizíció és az IFRS (nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok) szabályaira való átállás miatt megnövekedett adminisztratív terhek miatt csak várhatóan 2022. június 30-ig tudják közzétenni a beszámolójukat. Ezt azonban a mai napig nem teljesítette, utóbb 2022. augusztus 2-án arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy arra szeptemberben kerül majd sor.

A BÉT a bírság mellett felszólította a társaságot, hogy intézkedjen a 2021. üzleti évre vonatkozó éves beszámolója és könyvvizsgálói jelentése valamennyi közzétételi helyen történő közzétételről.

Az építmények üzemeltetésével foglalkozó B+N Referencia Zrt. kötvényeivel a BÉT által működtetett Xbond multilaterális kereskedési rendszerben kereskednek.

A cég legutóbb az idén februárban jelentett be külföldi felvásárlást, az azonos profilú lengyel INWEMER társaság megvételét. A 2021-ben lezajlott felvásárlások után ezzel a lépéssel a B+N Referencia a közép- és kelet-európai régió piacvezető létesítményüzemeltető szolgáltatójává vált, hat országban 18 ezer munkatárssal van jelen – írták akkor.

Nyilvános cégadatok szerint a B+N Referencia Zrt. 2020-ban konszolidáltan 71 milliárd forint értékesítési nettó árbevételt ért el az előző évi 41 milliárd forint után, a társaság adózott eredménye 2020-ban 5,6 milliárd forint volt a 2019. évi 4,1 milliárd forint után.

(Forrás: MTI)