A szlovák egészségügyi minisztérium törvénymódosítást tervez, amely biztosítaná a páciensek számára a legmodernebb gyógyszereket – tájékoztatott Tomáš Drucker egészségügyi miniszter.

„Ma sajnos többen a kivételekre vannak utalva, a biztosítók beleegyezésére várakoznak, ezen szeretnénk jelentős mértékben javítani” – közölte az egészségügyi tárca vezetője a hirek.sk tudósítása szerint.

„Jelentős mértékben ki akarjuk terjeszteni a felső határt a gyógyszerek kategorizálása során, a gyógyszergazdasági megítélést az átlagkereset 24-szereséről 41-szeresére szeretnénk emelni. Ez azt jelenti, hogy végre eljutnak Szlovákiába az új, innovatív gyógyszerek a páciensek számára, amelyeket a biztosítók fognak téríteni. Ma ugyanis a páciensek a kivételek alapján próbálnak hozzájutni az ilyen gyógyszerekhez” – magyarázta Drucker.

A készítmények jelenleg nem kategorizált gyógyszerek, gyakran azért, mert a gyártók az áruk miatt nem tudták azokat kategorizálni, így a páciens nem volt jogosult rájuk. Az új jogszabály szerint megtörténik majd a kategorizálás, és automatikusan téríteni fogja a biztosító a gyógyszereket.