A csütörtöki Kormányinfón szóba került a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kompenzációs javaslata a lakásáfák visszaemelése utáni időszakra vonatkozóan.

A csütörtöki Kormányinfón szóba került a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kompenzációs javaslata a lakásáfák visszaemelése utáni időszakra vonatkozóan. A javaslat pedig arról szól, hogy érvényben maradjon az 5%-os lakásáfa. 

Nem is olyan régen Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, valamint az Ipar és Kereskedelem Napján Orbán Balázs a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is biztosította a BKIK-t arról, hogy a kamara számíthat a kormány segítségére, ahogy az ország vezetése is meghallgatja a BKIK javaslatait. 

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a legutóbbi Kormányinfón megerősítette ezt, hiszen elmondta, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kompenzációs javaslatát, a lakásáfák visszaemelése utáni időszakra vonatkozóan, még nem tekinti teljesen lezárt kérdésnek a kormány és megfontolják az előterjesztést:

“A javaslatról fog tárgyalni a kormány, de egyelőre ez még nem történt meg. Mi minden jó szándékú és a magyar gazdaság növekedését szinten tartó vagy azt fejlesztő javaslatra nyitottak vagyunk, de egyelőre semmilyen döntés nincsen ebben a kérdésben. Ugye a javaslat azt célozza, hogy az öt százalékos kedvezményes áfakulcs, ami 2019 végéig hatályban van, az ezt követően is maradjon hatályban. A kormány egyelőre ilyen döntést nem hozott, de foglalkozni fog a kérdéssel. Azt tudjuk mondani, hogy a sürgető szükség egyelőre nincsen, hiszen a jövő év végéig az öt százalékos áfakulcs, az hatályban van, ezt követően növekedne az általános szintre, ha ezzel ellentétes döntés nem születik, amelyet most a kamara kezdeményez.”