A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) idei díjazottjai között találhatjuk az IBH Innovációs és Befektetési Holding Zrt-t. A cég a Főváros Gazdaságáért Díjat érdemelte ki, amelyet a gazdasági életben, a vállalkozói tevékenységben és a főváros fejlesztésében nyújtott szolgáltatásaik területén folyamatosan kiegyensúlyozott, kiemelkedő eredményeikért kapták.

A cégcsoport képviseletében dr. Futó Péter, az egyik alapító vette át a díjat, aki elmondta véleményét a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetről is.

Fotó: Rácz László / N3 Kommunikáció

Fotó: Rácz László / N3 Kommunikáció

– Az ingatlanpiacon megkerülhetetlennek látszó változások történnek: a lakásépítéshez kapcsolódó termékek ÁFÁ-ja várhatóan visszaáll a rendes kulcsra, és a lakástakarékpénztári megtakarítások állami támogatása is megszűnik. Mire számítanak, hogyan fogják ezek befolyásolni a piacot?

– A lakásáfa növekedése nagy probléma az egész szakma számára, és különösen nagy probléma a bizonytalanság, mert még nem tudjuk mik lesznek az átmeneti intézkedések. Nagyon nagy a munkaerőhiány, az építkezések egymástól szipkázzák el a dolgozókat. Ez azért is fokozódik, mert nem tudjuk, mire kell törekednünk, hogyan zajlik majd az átalakulás, ezért mindenki pánikszerűen építkezik.

– Nagy és jónevű cégként előnyük van a munkaerőért folyó versenyben?

– Óriási előnyünk van, tudniillik a cégcsoport megalakulása óta mindenkit az utolsó fillérig kifizettünk, minden banknak minden kölcsönt az utolsó fillérig visszafizettünk. Ez a goodwill megfizethetetlen.

– A 15 évvel ezelőtti Budapesthez képest mi a mostani fővárosról a véleménye?

– Imádom. És 15 éve is imádtam.

– Jó irányba változott Budapest?

– Egyértelműen jó irányba változott. Körül kell nézni: modern épületek, modern irodaházak épülne, és ez jót tesz a városképnek. Nem mindegyik egyforma skatulya, hanem mindegyikben van valami egyediség. Budapest eklektikus város volt, és az is maradt.

– Saját beruházásaik közül melyikre a legbüszkébb?

– Én a munkatársaimra vagyok a legbüszkébb. A vezető munkatársaink mindegyike több mint 15 éve van velünk. Azt szoktam mondani, hogy ha a héttagú igazgatóság összeül, az együttes IQ-nk több mint 1000. Okos és lojális emberekkel dolgozom együtt, akik mind megtalálták nálunk a számításukat. A projektjeink közül pedig a Corvin-negyed fejlesztése nagy eredmény volt. Eleinte mindenki hülyének nézett minket, hogy itt nem lesz soha semmi. Nem lehetett végigmenni sem az utcán. A fejlesztés bonyolultságát többek között az adta, hogy 1100 családot kellett elhelyezni, ami nagyon komoly együttműködést igényelt az önkormányzattal. Most pedig egy pezsgő városrész, ahol 10000 ember lakik és további 10000 ember dolgozik. Minden nap kimegyek oda és körülnézek.

– A családban ki viszi tovább a vállalkozást?

– A fiammal együtt alapítottuk a cégcsoportot, és már ő a motorja, én egyre inkább csak a fék meg a sebességváltó vagyok. Én már lépésről lépésre vonulok vissza az elnöki funkciók felé, ő pedig a vezérigazgatói teendőket látja el.