Több mint 366 milliárd forint értékben kötöttek új fogyasztásihitel-szerződéseket a háztartások idén október végéig, ez 33,5 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi adatot, a 2015 első tíz hónapjában kihelyezett hiteleknek pedig csaknem a duplája.

A fogyasztási hitelek piacát a személyi kölcsönök uralják, ezekből 256,3 milliárd forintnyit vettek fel a háztartások idén október végéig, ez csaknem másfélszerese az egy évvel korábbinak – írja a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva.

A gépjárműhitelek piaca is látványosan bővül, egy év alatt több mint másfélszeresére emelkedett a kihelyezett mennyiség, igaz a tavalyi bázis nagyon alacsony volt. A havi átlagos szerződési volumen 3-4 milliárd forint csupán a gépjárműhiteleknél.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek továbbra sem keresettek, a tíz hónap alatt elért 48,1 milliárd forintnyi szerződés mindössze 5,2 százalékkal volt több a bázisidőszakinál. A folyószámlahitelek kihelyezése kis visszaesést mutatott idén a tavalyi első tíz hónaphoz képest. (MTI)