Több mint húsz ország közel negyven diákja és kutatója érkezik Budapestre, hogy az ötödik alkalommal megrendezett Antall József Nyári Egyetemen ismerje és vitassa meg a Visegrádi országok Európai Unión belüli helyzetét és lehetőségeit.

Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten az Antall József Nyári Egyetemet. A kéthetes, nemzetközi eseményre az idei évben 21 ország 39 mester- vagy PhD-képzésben tanuló diákja, illetve kutatója érkezik a magyar fővárosba. A programsorozat központi témája idén a Visegrádi országok EU-n belül betöltött szerepe. A rendezvény fővédnökei a V4-es országok külügyminiszterei: Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere; Miroslav Lajčák, a Szlovák Köztársaság kül- és európai ügyekért felelős minisztere; Witold Waszczykowski, Lengyelország külügyminisztere és Lubomír Zaorálek, a Cseh Köztársaság külügyminisztere.

Az Antall József Tudásközpont rendezvényére többségében a V4-es országokból, a Nyugat-Balkánról (Montenegró, Szerbia, Macedónia, Albánia, Moldova), valamint a Keleti Partnerség országaiból (Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Ukrajna és Fehéroroszország), illetve Olaszországból, Kanadából, az Egyesült Államokból és Izraelből érkeznek Budapestre a társadalmi folyamatok iránt érdeklődő fiatalok.

Az évente megrendezett Antall József Nyári Egyetemmel a Tudásközpont olyan oktatási programot kínál, melyen keresztül láthatóvá válik a Visegrádi Együttműködés nemcsak politikai, hanem társadalmi, gazdasági, történelmi és kulturális vetülete is, erősítve a fiatalokban az Antall József által megálmodott V4-es összefogás fontosságát. A workshopokkal, vitákkal és kerekasztal-beszélgetésekkel kiegészített kéthetes előadás-sorozat a Visegrádi Együttműködés számos fontos aspektusát járja körbe, mint annak történelmi távlatai és kulturális lehetőségei, a gazdaság- és energiapolitika, a kül- és biztonságpolitika, illetve az innováció és a fenntarthatóság.

A nyári egyetem fontos célja a tudásátadás és az információcsere mellett az interkulturális párbeszéd kialakítása, ezért a szakmai előadások mellett különböző kirándulások és kulturális események is a program részét képezik. A nyári egyetem a fiatal értelmiségiek személyes kapcsolatainak bővítésén túl a térség egyetemei közötti kapcsolatok szorosabbá tételére is lehetőséget teremt.

A nyári egyetemet július 3-án nyitják meg. Itt beszédet mond Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletvezetője, valamint Antall Péter, az Antall József Tudásközpont igazgatója. A megnyitót követően A Visegrádi országok szerepe az Európai Unióban – Növekvő visegrádi identitás Brüsszelben? címmel kerekasztal-beszélgetést tartanak Janusz Onyszkiewicz, az Európai Parlament egykori elnökhelyettese, Lengyelország egykori védelmi minisztere; Ján Figeľ, az Európai Unió EU-n kívüli vallásszabadságért felelős különmegbízottja, Szlovákia EU-s csatlakozási tárgyalásának egykori vezetője és Győri Enikő, Magyarország Spanyol Királyságba akkreditált nagykövete, egykori EU-ügyekért felelős államtitkár részvételével. A beszélgetés moderátora Perger István, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének kommunikációs vezetője.