Június végéig vehető igénybe az adókedvezmény, amellyel a külföldön tartott vagyonokat lehet hazahozni. Az Erste Bank eddigi tapasztalatai alátámasztják a korábbi várakozását, amely szerint a nagyon vonzó lehetőség hatására összpiaci szinten tízmilliárdok érkezhetnek haza június végéig.

Kedvező jövedelem-hazahozatali lehetőség nyílt meg idén a pénzüket külföldi bankszámlán tartók számára, de ezzel csak 2017. június 30-ig élhetnek az érintettek, akiknek így már csak néhány napjuk maradt a tranzakció lezárására. Eddig a határidőig kell kifejezetten erre a célra szolgáló számlát nyitni, és erre eddig az időpontig meg is kell érkeznie a pénznek.

Az Erste eddigi tapasztalatai alátámasztják a bank korábbi várakozását, amely szerint a nagyon vonzó adóamnesztia-lehetőség hatására összpiaci szinten tízmilliárdok érkezhetnek haza június végéig. A repatriálásnak vélhetően lökést adott az is, hogy a jövedelmüket eddig külföldre vivőknek egyre több bürokratikus akadályra kell felkészülniük, ráadásul hamarosan a NAV hozzáfér majd a magyar adózók külföldi számlaadataihoz a legtöbb nagy pénzügyi központ esetében, miután nemrég 65 országgal együtt Magyarország is csatlakozott az OECD adóegyezményéhez – értékelte Kállay Andás, az Erste private banking üzletágának igazgatója.

Az Erste-csoport bécsi központjában is egyre inkább érződik, hogy a népszerű offshore-paradicsomokból egyre több pénz áramlik ide. A kontinens egyik nagy pénzügyi központjának számító osztrák főváros a magyar befektetők számára azért is vonzó, mert nagyon közel van Magyarországhoz, árazásában pedig kedvező.

Kállay András szerint a vagyonok hazahozatalát az is segíti, hogy Magyarországon ma már olyan privátbanki szolgáltatásokat és kedvező hozamokat érhetnek el az érintett ügyfelek, amelyet például Svájcban megszoktak, csak ehhez sokkal olcsóbban juthatnak hozzá. Ennek köszönhetően a Citibank privátbanki ügyfeleinek átvétele óta folyamatosan tovább növekszik az Erste két felső ügyfélszegmense – az Erste Private Banking és az Erste World – által kezelt vagyon, amely jelenleg már csaknem 650 milliárd forint.

Az adóamnesztia-jogszabály alapján a 2016. június 30-ig megszerzett jövedelmeket 10 százalék személyi jövedelemadó, valamint önellenőrzési pótlék fejében legalizálhatják a magánszemélyek június végéig. A jogszabály kínálta másik lehetőség a külföldi cégrészesedések kedvezményes megszerzése, de ez Erste private banking üzletágának tapasztalatai alapján ez iránt kisebb az érdeklődés, mint a vagyon repatriálására.

Ez azzal is magyarázható, hogy jóval komplexebb folyamatról van szó az ügyfelek és a bankok oldalán egyaránt, amire viszonylag rövid volt a felkészülési idő. Ugyanakkor az is látható, hogy bár darabszámban kevés részesedés-megszerzési igény érkezik, ám azok jellemzően nagyobb méretű üzletrészekre vonatkoznak.