Közel 400 milliárd forint forrás áll a Magyar Közút Nonprofit Zrt. rendelkezésére az országos közúthálózat üzemeltetési és karbantartási feladatainak ellátására az évtized végéig – tájékoztatta a Magyar Időket Nemes-Nagy Tibor, a társaság vezérigazgatója.

Felújítási munkákat a Komplex útfelújítási program keretében 2016-ban hazai forrásból mintegy 69 milliárd forint értékben végeztetnek hazánk közútjain. Az idei felújítási programban szereplő 172 beruházásból 71 már befejeződött, 9 esetében folyamatban van az átadás, 101 helyszínen pedig jelenleg is folynak a kivitelezési munkák – írja a Magyar Idők.

A készültségi szint 73 beruházás esetében meghaladja a 80 százalékot. A programban országszerte összesen 444 kilométer főúti és 119 kilométer mellékúti szakasz újul meg még ebben az évben. Ezzel több térség elérhetősége javul, csökkennek az utazási idők, emelkedik a közúti és az autóbuszos közösségi közlekedés szolgáltatási színvonala. A legtöbb projektet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében adták át eddig, ahol a 3-as, 27-es, 37-es és 381-es utak összesen tizenöt megújult szakaszát már birtokba vehették az autósok. Nógrádban tíz, Komárom-Esztergom megyében öt útszakasz készült el.

A kivitelezéssel párhuzamosan folyamatosan készítik elő a jövő évi útfelújítási munkákat, amelyekre bruttó 100 milliárd forint összegű felújítási projektlistát állítottak össze – mondta a vezérigazgató. A feltételes közbeszerzési eljárás dokumentációját összeállították, az előzetes ellenőrzés folyamatban van, a tényleges forrást a kormány biztosítja. Az összeállított projektlistában országosan három szakaszon, mintegy 50 kilométernyi gyorsforgalmi út, 200 kilométer főút és 600 kilométer mellékút szerepel. A hazai forráson kívül folyamatban van 50 milliárd forint uniós forrásra a támogatási szerződés megkötése. Ebből mintegy 500 kilométernyi mellékút felújítására nyílik lehetőség 2017-ben.