Nem nyerte el a fuvarozók tetszését a kormánynak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) díjszabásaira vonatkozó tervezete, így a közúti szállítók hétfőn újra tiltakozó megmozdulásokat tartottak a romániai városok körgyűrűin.

Óránkénti 10–30 kilométeres sebességgel haladva lassították a forgalmat, miközben szinte le sem vették kezüket a dudáról, így hangzavar és sok helyen több kilométeres dugó alakult ki a délelőtti órákban.

A pénzügyminisztérium honlapján a hét végén hoztak nyilvánosságra egy sürgősségi kormányhatározat-tervezetet, ami több pontban is tartalmazza a fuvarozók követeléseit – írja a kronika.ro.

Az érintettek viszont nemtetszésüknek adtak hangot vasárnap este, amikor leszögezték: nem mondanak le országos tiltakozó akciójukról, amennyiben a kormány következő ülésén nem fagyasztja be a kötelező autóbiztosítási kötvények díjszabását az általuk kért átlagárakon.

„A pénzügyminisztérium honlapján közzétett sürgősségi kormányrendelet-tervezet általános, és nem korlátozza a díjszabásokat. A fuvarozók elégedetlenek a javaslattal, így szeptember 15-én országos tiltakozó megmozdulást tartanak” – szögezi le közleményében a Romániai Közúti Fuvarozók Egyesülete (UNTRR). Aznap útzárakra és a határok lezárása egyaránt számítani lehet.

A fuvarozók azt is felróják most már a biztosítóknak, hogy egyezséget kötöttek külföldi szállítási cégekkel. Meglátásuk szerint ugyanis nem lehet más magyarázata annak, hogy a romániai vállalatok sokkal nagyobb kötelező felelősségbiztosítást fizetnek, mint a külföldiek. Arra is felhívják a figyelmet vasárnap esti közleményükben, hogy akadnak biztosítótársaságok, amelyek „el-elfelejtik” alkalmazni a bónusz-malusz elvet, vagyis, hogy kevesebbet fizet az, aki nem okozott korábban balestet, és többet az, akivel már voltak negatív tapasztalatok.