Európa-szerte bemutatják a Lux-díj idei három döntős filmjét a következő hónapokban, Magyarországon november 16. és 18. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A filmeket az EU mind a 24 hivatalos nyelvén feliratozzák, hogy a nyelvi határokat lebontva népszerűsítsék az európai filmművészet legjavát. Az Európai Parlament filmdíjának győztesét a november 23-i plenáris ülésen jelentik be.

Idén Leyla Bouzid À Peine J´ouvre les Yeux (Felnyitom a szemem), Claude Barras Ma Vie de Courgette (Életem cukkiniként) és Maren Ade Toni Erdmann című filmje került be a Lux-díj döntőjébe. A három alkotás más-más műfajban és megközelítéssel dolgoz fel olyan különböző témákat, mint a tunéziai fiatalok helyzete, az élet egy árvaházban, illetve napjaink vállalati kultúrája.

A három filmet az EU mind a 24 hivatalos nyelvén, így magyarul is feliratozzák, és novembertől januárig több mint negyven városban mutatják be Európa-szerte.

Magyarországon november 16. és 18. között rendezik meg a Lux-filmnapokat az Uránia Nemzeti Filmszínházban, további információt ide kattintva lehet találni.

A győztes filmet az EP-képviselők választják ki, de a nézők is szavazhatnak kedvencükre a www.luxprize.eu honlapon, egy szerencsés közülük pedig a 2017. júliusi Karlovy Vary-i filmfesztiválon is ott lehet, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét.

A Lux-díj az Európai Parlament éves filmdíja, amelynek célja az európai mozi, kultúra és értékek népszerűsítése.