Az előírt 40 százalékkal szemben mindössze 18 százalék hús van a Lidl által forgalmazott Baroni baromfivirsliben. A terméket kivonták a forgalomból, az áruházlánc pedig felvette a kapcsolatot a lengyel gyártóval, hogy a jövőben az előírásoknak megfelelő virslit készítsen.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a forgalomból kivonását anak a Lengyelországban készült, Baroni nevű baromfivirslinek, amely a jogszabályban előírt 40 helyett mindössze 18 százalék húst tartalmazott. Magyarországon a húskészítmények megnevezéseinek használatát a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) előírásai védik. A virsli minőségi jellemzőit is e dokumentum szabályozza. Virsli néven tehát csak azt a terméket lehet forgalomba hozni, ami megfelel az előírásban rögzített követelményeknek – írja közleményében a Nébih.

A jelenlegi szabályok szerint a virslinek legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia. A Lidl Magyarország Bt. egyik élelmiszerüzletében beszerzett, egy kilogrammos, vákuumcsomagolt Baroni termékben viszont csak 18 százalék hús volt. A készítmény – fő összetevőként – 43 százlék „csontokról mechanikusan lefejtett baromfihúst”, úgynevezett MSM-et tartalmazott. Az Európai Uniós előírások alapján azonban az MSM nem tekinthető húsnak, így a hústartalomba sem számítható bele.

A terméket tehát jogellenesen hozták „virsli” megnevezéssel forgalomba Magyarországon. A Nébih ezért elrendelte az érintett tétel továbbá az ezzel azonos összetételű és jelölésű Baroni baromfivirsli termékek forgalomból való kivonását. A hatósági intézkedésen túl a forgalmazó felvette a kapcsolatot a gyártóval, hogy a továbbiakban csak a jogszabályoknak megfelelően jelölt termékek kerülhessenek az üzletekbe.

Jövő augusztustól egyébként tovább szigorodnak majd a húskészítményekre vonatkozó előírások. A virslinél például még magasabb hústartalmat (minimum 51 százalékot) ír elő és megszabja az MSM maximális mennyiségét is (maximum 10 százalék).