Olaszországból származó füstölt lazacot vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hal Listeria baktériummal fertőzött.

Az ÍLAURI márkájú, Olaszországból származó lazac mikrobiális szennyezettsége – magas Listeria monocytogenes tartalma – súlyos élelmiszerbiztonsági veszélyt jelent. A Nébih ezért az érintett tételt azonnali hatállyal kivonta a forgalomból. A hatóság megkezdte továbbá az olasz előállítótól származó hasonló termékek mintavételét és vizsgálatát, amelyeket – elővigyázatosságból – a vizsgálatok lezárásáig szintén kivont a forgalomból.

A hivatal kéri, hogy aki vásárolt a 2385 tételszámú, ÍLAURI márkájú, Olaszországból származó termékből, amelynek fogyaszthatósági ideje 17/01/17, ne fogyassza el és vigye vissza a vásárlás helyére. A Nébih a külföldi érintettség miatt az esetről – a RASFF gyorsriasztási rendszeren keresztül – értesíti az unió tagállamait is. Az esetről és a liszteriózis betegséggel kapcsolatos tudnivalókról bővebb információk találhatók a Nébih honlapján – áll a közleményben. (MTI)