Levennék a rendszámot arról az autóról, amelynek sofőrjét rajtakapják, hogy engedély nélkül végez taxis szolgáltatást. A szaktárca azt is megvizsgálja, le lehet-e tiltatni az Uber mobiltelefonos applikációját.

Levehetik a szabálytalan Uber-sofőrök rendszámát – jelentette be sajtótájékoztatóján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára. Fónagy János azt követően beszélt erről, hogy az NFM, 16 taxis szervezet, a közlekedési hatóság, a Belügyminisztérium (BM) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) képviselői egyeztettek az Uberrel összefüggő kérdésekről.

Közölte: kormány-előterjesztés készült arra – az NFM korábbi ígéretének megfelelően -, hogy a magyar jogszabályokat figyelmen kívül hagyó, jogsértően működő, adót nem fizető „uberes taxis tevékenységet” megakadályozzák, az ilyen tevékenység közben „rajtakapott gépkocsikról” a rendszámot az intézkedő levegye, a gépkocsit kivonja a forgalomból – számolt be az MTI.

Hozzátette: ez az előterjesztés a szerdai kormányülés napirendjén szerepel. Megjegyezte, hogy a kormány ülése a sajtótájékoztató időpontjában is tart, ezért döntés eredményéről nem tud beszámolni, így az egyeztetésen a taxisok képviselőit sem tudta „múlt időben” tájékoztatni. Az államtitkár bízik abban, hogy a kormány az NFM-nek az Uber-taxizásra vonatkozó előterjesztését jóváhagyja.

A magyar kormány az adót fizető, más működési szabályokat is betartó, legálisan működő taxisok mögött áll, ezt bizonyítja a most, a kormány előtt lévő NFM-előterjesztés is – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzáfűzte: az elmúlt hetekben a rendőrség a jogellenes tevékenységen ért Uber-taxisok közül nem egyet súlyosan megbüntetett, volt olyan, akire 800 ezer forint bírságot szabtak ki. 

A Nemzeti Adó- Vámhatóság (NAV) szintén vizsgálódott, és minden eszközt mozgósít a jogellenes tevékenységek visszaszorítása, felszámolása érdekében. A NAV e területen végzett munkáját nehezíti, hogy az Uber hollandiai központja – az Uber magyarországi képviselete érdemi tevékenységet nem végez – minden együttműködést megtagadott – mondta az államtitkár. Jelezte: ez indokolta a kormány keményebb fellépését is ez ügyben. 

Kitért arra, hogy az egyezetésen a taxisok képviselői további lépéseket szorgalmaztak az uberesek ellen. Ezért a taxisok kezdeményezésére a tárca megvizsgálja a feketepiaci taxizást megalapozó mobiltelefonos applikáció letiltásának lehetőségét is. A taxisok képviselői jelezték, hogy nem a modern technikai lehetőségek alkalmazása ellen lépnek fel – hiszen a taxis társaságok is rendelkeznek ilyen alkalmazásokkal -, hanem az ellen, hogy feketepiaci módszereket alkalmazó szervezettel kelljen versenyezniük.