Egyelőre csupán a terhes nőknek nem ajánlják, hogy a fertőzés által érintett országokba utazzanak, a turisztikai iparágnak azonban komoly veszteségekre kell felkészülnie – írja Tiffany Misrahi, a Világgazdasági Fórum turizmussal foglalkozó szakértői csoportjának vezetője.

A Zika-vírus félelmet és pánikot kelt, miközben a betegség egyre több országban – köztük az Egyesült Államokban – megjelent, kezdi friss bejegyzését Tiffany Misrahi, a Világgazdasági Fórum turizmussal foglalkozó szakértői csoportjának vezetője.

Az Ebola- és a MERS-járvány (Middle East Respiratory Syndrome, közel-keleti légúti koronavírus) után a világ figyelme a Zika-vírusra irányult. A betegség ugyan nem halálos, de gyorsan terjed, Brazíliában már több mint másfél millió ember elkapta. A kór az emberek többségére nem veszélyes – enyhe lázzal, bőrkiütéssel, fejfájással, kötőhártya-gyulladással járhat –, a terhes nők számára azonban kifejezetten az, mivel a magzatban születési rendellenességeket okozhat.

Mit tehetnek a turisták?

Figyeljünk arra, hogy mit mondanak a szakértők! Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén kiadott egy közleményt, amelyben leszögezte: nem kell korlátozni az utazásokat azokba az országokba, amelyekben a betegséget észlelték. Az utazókat azonban naprakész tanácsokkal kell ellátni a kockázatokról, és meg kell tenni a megfelelő óvintézkedéseket. A Turisztikai Világszervezet (World Travel Organization) folyamatosan együttműködik az érintett országok egészségügyi és turisztikai szervezeteivel a megfelelő tájékoztatás és a megelőzés érdekében.

Ellenőrizzük, hogy a célországban jelentettek-e fertőzést! A bejelentett esetek száma napról napra növekszik, a betegség immár több mint 20 országban felütötte a fejét. A legfrissebb adatok a Pán-amerikai Egészségügyi Szervezet (Pan American Health Organization) honlapján találhatók meg. A WHO prognózisa szerint 2016 végéig Észak-, Közép- és Dél-Amerikában 2016 végéig mintegy 4 millió ember lehet kitéve a fertőzés kockázatának.

Ne essünk pánikba! Egyelőre csupán a terhes nőknek nem ajánlják, hogy a fertőzés által érintett országokba utazzanak, a többieket csupán az enyhe tünetek fenyegetik, amelyek miatt nem kell lemondaniuk az utazást. Nem meglepő persze, hogy az első reakció a félelem. A kockázatmenedzsmenttel foglalkozó On Call International felmérése szerint az amerikaiak 64 százaléka állította azt, hogy nem utazik el az érintett országokba.

A nemzetközi szervezetek, a kormányok és a turisztikai ipar együtt dolgozik azon, hogy kezelni lehessen a helyzetet. Az utazási társaságok tökéletesen tisztában vannak az igényekkel, és a terhes nőknek a lehető legrugalmasabb megoldásokat kínálják, legyen szó akár a befizetett összeg visszaadásáról vagy alternatív úti célok felajánlásáról.

Komoly bevételkiesés a turizmusban

A Zika-vírus sok olyan országban megjelent, amelyben a turizmus GDP jelentős részt megtermelő, kulcsfontosságú ágazat. Mire számíthatnak ezek az országok?

A Karib-tenger országaiban vagy az olimpiára készülő Brazíliában a járvány hatása katasztrofális lehet. A Forbes szerint ezekben az országokban a kieső turisztikai bevétel meghaladhatja a 60 milliárd dollárt. Összehasonlításképpen: a Világbank adatai szerint a külföldi turisták Mexikóban 14,3 milliárd, az Egyesült Államokban pedig több mint 214 milliárd dollárt költöttek el 2013-ban.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) január 15-én tette közzé utazási ajánlását, egyelőre nincsenek megbízható adatok arról, hogy hány utazást töröltek – bár karib-tengeri desztinációk esetében a ForwardKeys a foglalások számának meredek eséséről számolt be.

Nyilvánvaló tehát, hogy a Zika-vírus a turizmusnak világszerte jelentős kárt fog okozni, a korábbi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a járvány megszűnésével általában a turisták is visszatérnek – zárja cikkét Tiffany Misrahi.