Kurtág György egyetlen operájának hazai bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncjátéka és a fesztivál névadójának töredékben fennmaradt operája várja az érdeklődőket a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon.

Kurtág György Samuel Beckett műve, A játszma vége alapján írt első operáját 2018-ban mutatták be a milánói Scalában. A járványhelyzet miatt többször is meghiúsult hazai bemutató pótlására idén ősszel végre sor kerül, a zenetörténeti jelentőségű alkotást itthon a Liszt Ünnep közönsége hallhatja először szcenírozott koncertként, a Danubia Zenekar közreműködésével.

A magyar zeneszerzés ugyancsak megkerülhetetlen 20. századi alakja, Ligeti György műveiből pedig három zongoraművész: Borbély László, Csalog Gábor és Palojtay János ad elő egész estés válogatást egy nagyszabású zongoramaraton részeként.

Eredics Benjaminnak a Müpa Zeneműpályázaton díjazott és a Bartók Tavasz részeként bemutatott, Végvárak, vitézek című zeneműve kalandos táncjáték formájában lesz látható a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában.

A jazz műfajában ad koncertet a mintegy négy évtizede alapított Clayton-Hamilton Jazz Orchestra a japán orgonista, Curuga Akiko, valamint Radics Gigi közreműködésével. Az este különlegességét a kifejezetten erre a turnéra megálmodott új szerzemények adják.

A fesztiválon fellép a hipnotikus kompozícióiról ismert lengyel zongorista-zeneszerző, Hania Rani is. Az ötvenéves Kronos Quartet a díjnyertes iráni énekes-zeneszerzővel, Mahsa Vahdattal lép fel, akivel 2019-ben közös lemezt is megjelentettek.

A cigány kultúra iránt érdekődők a Boban Marković Orkestar, a Parno Graszt, Lakatos Mónika, valamint a Romafest Gypsy Dance Theatre szcenírozott koncertjén vehetnek részt.

Liszt Ferenc Byron tragédiája által ihletett operája, a Sardanapalo első felvonását 2018-ban mutatták be a komponista életének egyik legfontosabb színhelyén, Weimarban. A David Trippett által rekonstruált, töredékben fennmaradt alkotásra a budapesti közönség most Liszt Dante-szimfóniájával párba állítva, a Bournemouth-i Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, Kirill Karabics vezényletével, a Staatskapelle Weimar előadásában, a fesztivál záróeseményeként vehet részt.

A Liszt Ünnep október 11. és 22. közötti, eddig meghirdetett programjairól bővebb információk a www.lisztunnep.hu weboldalon találhatók.

(Forrás: MTI)