Júliusban a külkereskedelmi mérleg többlete 646 millió euró volt, 208 millió euróval több, mint egy évvel korábban – jelentette pénteken a KSH

A kivitel értéke 7,7 milliárd euró (2410 milliárd forint), a behozatalé 7,1 milliárd euró (2208 milliárd forint) volt júliusban, az előbbi volumene 6, az utóbbi 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket.

Az év első hét hónapjában a fontosabb kereskedelmi partnerek többségénél mind az export, mind az import bővült 2014. január–júliushoz képest. Ebben a körben mindössze öt olyan ország van, amellyel „kétoldalúan” szűkült Magyarország külkereskedelmi termékforgalma (azaz mind az export, mind az import visszaesett). Ausztria, Dánia és Finnország viszonylatában 10 százaléknál kisebbek az éves szintű mínuszok – nem ez a helyzet Oroszország és Ukrajna esetében.

Az Oroszországba irányuló export az év első hét hónapjában 913 millió euró volt, 27,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban; a magyarországi exportőröket a szankciókon túl a rubel gyengülése is érzékenyen érintette. Az importban még nagyobb volt a visszaesés: az 1,938 milliárd euró értékű behozatal 42 százalékkal marad el a 2014 január–júliusitól, amiben természetesen az olajár csökkenése is szerepet játszott.

Az Ukrajnából érkező első nyolc havi 536 millió eurós import 33,7 százalékkal, a 784 millió eurós export 15,8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.