Több külföldi szakértőt is jelölnek az orosz nemzeti hitelminősítő intézet igazgatótanácsába. Moszkva a világ három vezető hitelminősítője ellenében szervezi a sajátját.

A szakma legjobbjait keressük meg, feltehetően több külföldi is szerepet kap az új orosz hitelminősítő ügynökség vezérkarában – nyilatkozta hétfőn az RBK orosz tévé csatornának Jekatyerina Trofimova, aki a projekt vezetőjeként dolgozik. Azt mondta, vannak már jelöltek az igazgatótanácsba, de neveket nem közölt.

Az nem derült ki, hogy mikor bízták meg a Gazprombank alelnökének első helyettesét az új feladattal, magát a tényt múlt pénteken jelentették be Moszkvában, s mint látjuk, Trofimova elkezdte ápolni a sajtókapcsolatokat.

A nemzeti hitelminősítő felállításával évek óta foglalkozik Oroszország, amely főleg a nyugati szankciók bevezetése óta kimondottan rossz szemmel néz a nagy háromra, a Moody’s-ra, a Fitch-re és a Standard & Poors-re.

Sajtóhírek korábban arról számoltak be, hogy január-februárban felgyorsult a tervezés, ám most is többen kételkednek, hogy az intézet idén a negyedik negyedévben már működni fog.

Azt is bejelentették, hogy az induló tőke 3 milliárd rubel (17 milliárd forint) lesz – ebből az összegből már futná piacképes profik szerződtetésére is. A tőkét orosz bankok, biztosítótársaságok, nagyvállalatok adják össze, részesedésük a társaságban egyenlő arányú, maximálisan 5-5 százalék lesz.