Mikrovállalkozásoknak indít közös kamattámogatási programot a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.

Közös kamattámogatási program indítását jelentette be a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány díjátadóval egybekötött, „Gazdaságélénkítés, vállalkozásfejlesztés és munkahelyteremtés Budapesten” című ünnepi rendezvényén.

A rendezvényen adták át a kamara által 2000-ben alapított díjakat a gazdasági életben, a vállalkozói tevékenységben és a főváros fejlesztésében, a szolgáltatás területén folyamatosan kiegyensúlyozott, kiemelkedő eredményeket elért gazdálkodó szervezetek számára, de díjazták a kamarai közéletben, a fővárosi, szakmai, érdekképviseleti szervezetekkel folytatott kapcsolatok ápolásában végzett tevékenységet is. Az elismeréseket dr. Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese, Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár, dr. Kiss Zoltán, a BKIK elnöke, valamint Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke adta át. (A díjazottak listája alább letölthető.)

Nyitóbeszédében dr. Kiss Zoltán a BKIK legfontosabb céljaként említette, hogy valódi érdekvédelmi és szolgáltató szervezetté váljon tagjai számára. „Ennek érdekében szeretnénk bővíteni az elérhető szolgáltatások palettáját, elérni a vállalkozási feltételek javítását Budapesten, és segíteni a fővárosi cégek piacra jutását itthon és külföldön” – mondta a kamara elnöke.

A szolgáltatói kamara koncepciójának része a most bejelentett Mikrovállalkozások Kamattámogatási Programja, amely még 2016-ban elindul. A program elősegíti, hogy a budapesti vállalkozások szélesebb körben jussanak hozzá a BVK kedvezményes finanszírozási szolgáltatásaihoz, az ehhez szükséges kamattámogatási alapot pedig a BKIK biztosítja. A programban részt vehet minden olyan budapesti, BKIK önkéntes tagsággal valamint életképes üzleti tervvel rendelkező mikrovállalkozás, amelynél az összes foglalkoztatott létszáma 10 főnél kevesebb, az előző éves nettó árbevételük pedig nem haladja meg a 2 millió eurót (600 millió forintot).

A rendkívül kedvező, akár évi 2,9 százalékos kamatozású, plusz költségek nélkül, 3-10 év futamidőre kínált hitelek

  • iroda, telephely, üzlethelyiség vásárlására, építésére, átalakítására, felújításra,
  • áru- vagy anyagkészlet, gépek, berendezések, gépjármű vásárlására,
  • megrendelések, már megkötött szerződések teljesítésével kapcsolatban felmerült költségek és ráfordítások előfinanszírozására

igényelhetők. A feltételeknek megfelelő női, illetve fiatal mikrovállalkozások további kamattámogatásra jogosultak, 2,4 százalék kamat mellett juthatnak mikrohitelhez.

A mikrohitel programról és a hozzá kapcsolódó kamattámogatási programról részletes információ a www.budapestmikrohitel.hu oldalon érhető el.

Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár köszöntőjében arról beszélt, a kormány ismeri és elismeri a kisvállalatok, kkv-k jelentőségét, ezért olyan intézkedéseket és támogatási programot igyekeznek kidolgozni, amelyek még jobban integrálják ezeket a vállalkozásokat a gazdasági életbe. A kormány fontosnak tartja a kkv-k tőzsdére lépési lehetőségének elősegítését, ugyanakkor 2015 és 2020 között mintegy 900 milliárd forintot fordít versenyképességük növelésére. 

A képen dr. Kiss Zoltán és Szalai Piroska.

Attachments