Ellentmondásos a megítélése az állástalanokat munkavállalásra ösztönző sürgősségi kormányrendeletnek Romániában.

A román kormány szeptember végi ülésén fogadta el a rendeletet, ami szerint 12 500 lejes egyszeri támogatásban részesülhet, aki egy új munkahely kedvéért a lakóhelyétől legkevesebb ötven kilométerre költözik. A dokumentum viszont azóta sem jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Kelemen Tibor, a Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója úgy tudja, azóta a távolságot tizenöt kilométerre módosították, így a kisebb, megyéken belüli költözés esetén is igényelhető a támogatás.

Kelemen Tibor a Krónika kérdésére úgy nyilatkozott, amíg a rendelet végleges változata nem jelenik meg, nehéz értékelni annak a hatását. Fontosnak tartja azt a rendelkezést, hogy a költözés támogatása mellett 500 lejes pénzsegélyt is kaphatnak azok, akik újra munkába állnak, és korábban nem szerepeltek a munkanélküliségi nyilvántartásokban, tehát nem részesültek semmilyen segélyben.

Példaként Kelemen elmondta, a statisztikai adatok szerint csak Kovászna megyében 80-90 ezer munkaképes személy van, akik nem alkalmazottak, ám a munkanélküliségi adatbázisban sem szerepelnek. Ők valószínűleg vidéken, önellátó, egyéni gazdaságokban élnek.

Kelemen Tibor abban bízik, hogy a kormány által tervezett ösztönző támogatásokkal ezt a réteget sikerül valamennyire mozgósítani, és ezáltal csökkenhet a munkaerőhiány. Szerinte az is előrelépés lehet, hogy a munkáltatók a jelenleginél magasabb állami támogatásban részesülnek, ha pályakezdőket, fogyatékkal élőket, 45 év felettieket, tartósan munkanélkülieket vagy a gyereküket egyedül nevelőket alkalmaznak.

Ezzel szemben alapvetően elhibázottnak tartja az elképzelést Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy szociológusvégzettségű polgármestere szerint nem jelenthet megoldást arra ösztönözni az embereket, hogy elhagyják a szülőföldjüket.

„Azt tapasztaljuk, hogy a kelet–nyugat tengelyen van erős mozgás – az országon belül és a határon túlra is. Nem az a megoldás, hogy tovább bátorítjuk az embereket, hogy elhagyják a szülőföldjüket, és végül az elmaradott régiók kiürüljenek. Nem lehet cél, hogy minden Vaslui megyei lakos átköltözzön Temes megyébe, és még pénzt is kapjon ezért” – érvelt az elöljáró.